Zabrana abaje u školama od francuske vlade naišla je na brojne kritike.      Foto: AFP

“Francuske škole vratile su desetine djevojčica kući jer su odbile skinuti svoje abaje – muslimanski gornji dio odjeće – prvog dana školske godine”, rekao je ministar.

“Prkoseći zabrani muslimanske haljine, gotovo 300 djevojaka pojavilo se u abaji”, rekao je Gabriel Attal za BFM u utorak.

Većina je pristala da skine ovu haljinu, ali 67 djevojaka je to odbilo i poslane su kući, naveo je.

Vlada je prošlog mjeseca objavila da zabranjuje abaju u školama, rekavši da je prekršila pravila o sekularizmu u obrazovanju prema kojima su muslimanske marame već bile zabranjene na osnovu toga što predstavljaju iskazivanje vjerske pripadnosti.

Ovaj potez je obradovao političku desnicu, ali je ljevica tvrdila da to predstavlja uvredu građanskim slobodama.

Attal je rekao da su djevojke kojima je zabranjen ulazak dobile pismo upućeno njihovim porodicama u kojem se navodi da "sekularizam nije ograničenje, to je sloboda".

Ako bi se ponovo pojavile u školi u haljini, došlo bi do "novog dijaloga", rekao je ministar.

Kasno u ponedjeljak, predsjednik Emmanuel Macron branio je kontroverznu mjeru, rekavši da u Francuskoj postoji "manjina" koja "otima religiju i osporava republiku i sekularizam", što je dovelo do "najgorih posljedica" kao što je ubistvo učitelja Samuela Patyja prije tri godine zato što je pokazao karikature poslanika Muhammeda na času građanskog obrazovanja.

"Ne možemo se ponašati kao da se teroristički napad, ubistvo Samuela Patyja, nije dogodio", rekao je u intervjuu za YouTube kanal HugoDecrypte.

Udruženje koje zastupa muslimane podnijelo je zahtjev Državnom vijeću, najvišem francuskom sudu za žalbe protiv državnih organa, za ukidanje zabrane abaje i qamisa, haljine za muškarce.

Prijedlog Akcije za prava muslimana (ADM) bit će naknadno ispitan.

Zakon uveden u martu 2004. zabranio je "nošenje znakova ili odjeće kojom učenici tobože pokazuju vjersku pripadnost" u školama.

To uključuje velike kršćanske križeve, jevrejske kipe i islamske marame.

TRT Balkan