Francuski ministar obrazovanja i mladih Gabriel Attal tokom prvog nastavnog dana u srednjoj školi Bourbon u Saint-Denisu, na otoku La Reunion, 17. augusta 2023.         Foto: AFP

“Francuska planira zabraniti abaju, dugu i široku haljinu koju nose neke muslimanke, u školskim prostorijama”, rekao je ministar obrazovanja te zemlje.

Gabriel Attal je u nedjelju za televiziju TF1 rekao da vlada namjerava prenijeti "jasna pravila" o tome školskim zvaničnicima širom zemlje.

Attal je također rekao da želi razgovarati sa školskim zvaničnicima počevši od sljedeće sedmice kako bi im pomogao da provedu zabranu nošenja haljine nalik ogrtaču koja pokriva cijelo tijelo.

Odluka je posljednja u nizu ograničenja islamske odjeće u Francuskoj, gdje kritičari kažu da je vlada posljednjih godina ciljala na muslimane izjavama i politikama, uključujući tvrdnju predsjednika Emmanuela Macrona da je religija "u krizi", napade na džamije i dobrotvorne fondacije i zakon o "antiseparatizmu" koji postavlja široka ograničenja zajednici.

“Opsesivno odbacivanje muslimana”

Clementine Autain iz lijevo orijentirane opozicione stranke France Unbowed osudila je ono što je opisala kao "policijsku kontrolu odjeće".

Attalova najava bila je "neustavna" i protiv temeljnih principa francuskih sekularnih vrijednosti, ustvrdila je – i simptomatična za vladino "opsesivno odbacivanje muslimana".

Tek što se vratila s ljetne pauze, rekla je, administracija predsjednika Emmanuela Macrona već pokušava da se takmiči s krajnje desničarskim Nacionalnim skupom Marine Le Pen.

CFCM, nacionalno tijelo koje uključuje mnoga muslimanska udruženja, kaže da odjevni predmeti sami po sebi nisu "vjerski znak".

Ova objava je prvi veliki potez Attala (34) otkako je ovog ljeta unaprijeđen kako bi se bavio vrlo spornim obrazovnim portfeljem.

TRT Balkan