Francuska: U Marseilleu se srušila zgrada, požar otežava spasilačke napore

Francuska: U Marseilleu se srušila zgrada, požar otežava spasilačke napore

Srušena zgrada nalazi se u staroj četvrti u centru drugog po veličini francuskog grada.
Intenzivna vatra onemogućila je slanje timova s psima u potragu.     Foto: AP

U urušavanju peterospratne stambene zgrade u Marseilleu u Francuskoj u nedjelju povrijeđeno je nekoliko osoba, a požar koji je izbio nakon eksplozije ometa spasilačke napore.

Zasad nije poznat tačan broj žrtava, a pojedini lokalni mediji prenose da je smrtno stradalo najmanje pet osoba.

"Pokušavamo ugasiti vatru, a istovremeno očuvati živote eventualnih žrtava pod ruševinama", rekao je Lionel Mathieu, komandant vatrogasne brigade Marseillea.

Intenzivna vatra onemogućila je slanje timova s psima u potragu.

Više od 100 vatrogasaca pokušava ugasiti požar ispod ogromnih ruševina. Akcija spašavanja teče sporo i delikatno, a cilj je zaštiti vatrogasce i osobe koje su potencijalno zarobljene.

"Vatrogasci iz minute u minutu procjenjuju najbolji način za gašenje požara", rekao je gradonačelnik Marseillea Benoit Payan.

Payan je rekao da su dvije susjedne zgrade djelimično srušene i da je jedna u opasnosti da se uruši, što predstavlja dvostruki izazov. Stanovnici su evakuisani, a šestoro je hospitalizovano, rekao je gradonačelnik.

Srušena zgrada nalazi se u staroj četvrti u centru drugog po veličini francuskog grada. Buka od eksplozije odjeknula je u drugim kvartovima. Obližnje ulice su blokirane.

Gradonačelnik je rekao da je eksplozija "vjerovatni" uzrok urušavanja zgrade, ali je naglasio da će istraga na kraju utvrditi okolnosti.

TRT Balkan / agencije