On je dodao da će plan biti implementiran u svim sektorima, uključujući energetiku, turizam, industriju i poljoprivredu.           Foto: AA  

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u četvrtak najavio plan za očuvanje vode kako bi se zemlja uhvatila u koštac s prijetnjom suše.

"Svaka regija Francuske će usvojiti mjere za bolje dijeljenje vodnih resursa", rekao je Emmanuel Macron na konferenciji za novinare u jugoistočnoj Francuskoj, dodajući da će u tome pomoći aplikacija slična energetskoj "eco-watt" aplikaciji koja se koristi tokom zime.

On je dodao da će plan biti implementiran u svim sektorima, uključujući energetiku, turizam, industriju i poljoprivredu.

Upozorio je na ozbiljne probleme sljedećeg ljeta u nekim gradovima, a 180 miliona eura biće dodijeljeno za prioritete.

"Osim hitnosti za ovo ljeto, ovo je dugoročni plan očuvanja i efikasnosti. Cilj je smanjiti potrošnju vode za 10 posto do 2030. godine u svim sektorima", rekao je on.

Nazivajući vodu javnim dobrom, Macron je najavio progresivnu politiku cijena.

"Iznad određenog nivoa potrošnje, cijena svakog kubnog metra će biti viša, kako bi se podstaklo očuvanje", objasnio je on.

Najavio je i investicioni program za prilagođavanje nuklearnih elektrana klimatskim promjenama, navodeći da ta postrojenja troše 12 posto vode u cijeloj zemlji.

Makron je istakao da zemlja trenutno ponovo koristi samo jedan posto vode - postotak koji on želi da poveća na 10 posto do 2030. godine.

Francuska je u "stanju pripravnosti" zbog rizika od suše ovog ljeta, rekao je prošle sedmice ministar za ekološku tranziciju Christophe Bechu, a meteorološka agencija Meteo France istakla je da je zemlja ove zime zabilježila istorijski tešku sušu, bez padavina 32 dana od 21. januara.

Uprava za geologiju i rudarstvo je saopštila je da su nivoi podzemnih voda od 1. marta ispod mjesečne normale zbog izostanka padavina u februaru.

TRT Balkan / agencije