"Ovaj sporazum je izuzetno važan kako za sigurnost hrane u svijetu, tako i za stabilnost i mir u Crnom moru", naglasio je Fidan.     Foto: Reuters

Uz doprinos naše zemlje, Ujedinjene nacije (UN) su pripremile novi paket prijedloga za oživljavanje crnomorske inicijative za žito. Mislimo da je ovo odgovarajuća osnova za oživljavanje inicijative, izjavio je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi, Fidan je rekao da će se napori Turkiye da oživi crnomorski dogovor o žitu nastaviti.

"Ovaj sporazum je izuzetno važan kako za sigurnost hrane u svijetu, tako i za stabilnost i mir u Crnom moru", naglasio je Fidan.

Turkiye nastavlja napore da oživi dogovor o žitu i tvrdi da ne postoji druga alternativa.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u dogovoru o crnomorskom žitu, rekavši da ruski dio sporazuma nije sproveden. Tražila je popuštanje bankarskih ograničenja i mogućnost da isporuči svoje đubrivo prije povratka sporazumu.

Moskva se više puta žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi s ruskim izvozom žitarica.

Dogovor o crnomorskom žitu postignut je ranije uz posredovanje Turkiye i UN-a, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon što je rat u Ukrajini počeo u februaru 2022. godine.

TRT Balkan / agencije