Isti izvori su kazali da su regionalna pitanja, uključujući proces u Libiji, takođe bila na dnevnom redu sastanka.      Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan i egipatski kolega Sameh Shoukry sastali su se danas na marginama sastanka šefova diplomacija zemalja G-20 u Brazilu.

Diplomatski izvori saopćili su da su Fidan i Shoukry razgovarali o koracima za dalje unapređenje bilateralnih odnosa prema zajedničkoj deklaraciji potpisanoj tokom nedavne posjete predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Egiptu.

Ministri su također razmijenili mišljenja o situaciji u Pojasu Gaze, te mjerama koje treba poduzeti za isporuku veće humanitarne pomoći opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Isti izvori su kazali da su regionalna pitanja, uključujući proces u Libiji, takođe bila na dnevnom redu sastanka.

Također, Shoukry će prisustvovati Diplomatskom forumu u Antaliji koji će se održati od 1. do 3. marta. Očekuje se da će učestvovati na panelu o Gazi, koji će se održati uz učešće članova Kontakt grupe Organizacije islamske saradnje (OIC) - Arapske lige.

Brazil prvi put domaćin ministarskog sastanka zemalja G20

Brazil je prvi put domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja grupe G20 koju čine najveće ekonomske sile današnjice.

Šefovi diplomacija su se okupili u Rio de Janeiru, a u fokusu dnevnog reda će biti izraelski napadi na Pojas Gaze i rusko-ukrajinski rat.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, koji je podstakao međunarodnu zajednicu da se ujedini u mirovni blok za rješavanje sukoba u Ukrajini i Gazi, preuzeo je u decembru od Indije rotirajuće predsjedavanje grupom G20.

Prisustvo predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine naglašava važnost ovog diplomatskog događaja u odnosu na globalne tenzije.

Lulina uloga kao predsjednika G20 i ministarski sastanak uslijedili su nakon njegovih nedavnih komentara o Izraelu gdje je uporedio ofanzivu Tel Aviva s holokaustom.

Osim toga, Lula je kritikovao trenutno stanje globalne uprave i institucija zbog neuspjeha da spriječe oružane sukobe širom svijeta.

Skup bi trebao potaknuti reformu ključnih institucija kao što su Ujedinjene nacije, Svjetska banka, Svjetska trgovinska organizacija i Međunarodni monetarni fond.

U novembru će Rio de Janeiro biti domaćin i samita lidera zemalja G20.

TRT Balkan / agencije