Jedan komplet dokumenata imao oznaku "TS/SCI" – ili strogo povjerljive/osjetljive informacije.     Foto; AP

Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) koji su početkom sedmice pretražili imanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Mar-a-Lagu na Floridi odnijeli su 11 kompleta klasificiranih dokumenata, među njima i neke strogo povjerljive, objavio je u petak "Wall Street Journal”.

Američki mediji su prenijeli da su agenti FBI-a iz Trumpovog odmarališta odnijeli oko 20 kutija s dokumentima, uključujući registratore, setove povjerljivih vladinih materijala, fotografije i rukom pisanu poruku i izvršno odobrenje za pomilovanje Trumpovog saveznika Rogera Stonea.

Jedan komplet dokumenata imao je oznaku "TS/SCI" – ili strogo povjerljive/osjetljive informacije, što bi moglo izazvati ozbiljnu štetu američkoj bezbjednosti. Pronađena je i "informacija o predsjedniku Francuske", iako je nejasno na šta se to odnosi, prenosi BBC.

Trump je ranije u petak odbacio izvještaj "Washington Posta" u kojem se tvrdi da je FBI u Mar-a-Lagu tražio klasificirane dokumente vezane za nuklearno naoružanje.

Bivši američki predsjednik Donald Trump saopštio je u ponedjeljak kako su agenti Federalnog istražnog biroa pretresli njegovo imanje Mar-A-Lago u saveznoj američkoj državi Floridi. On je tvrdio da je grupa agenata FBI-a upala u njegovu kuću Mar-a-Lago u Palm Beachu i da se "ovako nešto nije desilo nijednom američkom predsjedniku".

Dodao je kako su agenti FBI-a provalili i u sef.

"Ovakav nenajavljeni upad u moju kuću nakon rada i saradnje s nadležnim institucijama nepotreban je i neprikladan", smatra Trump.

Associated Press je, pozivajući se na relevantne izvore, javio kako je pretres izvršen u okviru istrage o tome da li je Trump na imanje na Floridi odnio tajne dokumente tokom mandata u Bijeloj kući.

TRT Balkan / agencije