Navodi se da su dokumenti zaplijenjeni radi detaljnog pregleda u Ministarstvu pravde.            Foto: Reuters

Bob Bauer, lični advokat Joea Bidena, naveo je u saopštenju da su agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) u petak pretresli Bidenovu kuću u Willmingtonu.

U saopštenju se navodi da je tokom pretresa, koji je trajao oko 13 sati, pronađeno šest povjerljivih dokumenata koji pripadaju Bidenu dok je radio u Senatu i obnašao funkciju potpredsjednika.

Navodi se da su dokumenti zaplijenjeni radi detaljnog pregleda u Ministarstvu pravde.

Bauer je kazao da je Biden dobrovoljno odobrio pretres u njegovom domu.

U saopštenju se također navodi da predsjednik Biden i njegova supruga Jill Biden nisu bili kod kuće za vikend tokom pretresa.

Obraćajući se novinarima tokom putovanja u Kaliforniju u četvrtak, Biden je rekao da "potpuno sarađuje i da se raduje brzom rješavanju ovog problema".

"Otkrili smo da je nekoliko dokumenata zavedeno na pogrešnom mjestu. Odmah smo ih predali Arhivu i Ministarstvu pravde", rekao je Biden.

Neka povjerljiva dokumenta pronađena su u decembru u Bidenovoj garaži.

Bivši američki predsjednik Donald Trump takođe se suočava sa istragom zbog odnošenja povjerljivih dosijea na Floridu nakon završetka njegovog predsjedničkog mandata.

Uslov za podizanje krivične prijave je da je pojedinac imao namjeru da prekrši zakon. Nepažnja ili nemarnost nisu uslov za podizanje krivične prijave.

Zakon kojim je ta oblast regulisana smatra krivičnim djelom svjesno uklanjanje povjerljivih dokumenata i njihovo skladištenje na neovlašten način.

Povjerljivi dokumenti moraju biti deklasifikovani nakon maksimalno 25 godina. Neki spisi su takve vrijednosti da ostaju pod oznakom povjerljivo i mnogo duže, ali se moraju odobriti izuzeci.TRT Balkan / agencije