Fanatični Jevreji su na društvenim mrežama pokrenuli kampanju protiv šejha Sabrija s prijetnjama atentatom.    Foto: AA Archive

Ekstremističke jevrejske grupe pojačale su pozive za ubistvo šejha Ikrime Sabrija, imama džamije Al-Aksa, rekli su njegovi advokati.

Komitet za odbranu šejha Ikrime Sabrija, koji se sastoji od advokata, izdao je saopštenje u ponedjeljak u kojem se kaže da je život šejha Sabrija pod "ozbiljnom prijetnjom" zbog sve većeg "fašizma" u izraelskom društvu i pozvao da se ozbiljno shvate prijetnje ubistvom i eliminacijom kako bi se osigurala njegova zaštita.

Također je naglašeno da će se izraelske vlasti smatrati odgovornima za bilo kakvo nanošenje štete šejhu Sabriju i požalilo se na šutnju "izraelskih snaga sigurnosti" zbog provokacija fanatičnih jevrejskih skupina i pojedinaca što potiče te ekstremiste da pojačaju ove "opasne pozive".

U saopćenju se poziva na "neposrednu i temeljitu istragu izraelskih sigurnosnih službi o onima koji potiču na ubistvo i terorizam", pozivajući ih da hitno uhapse krivce i osiguraju da budu pozvani na odgovornost prije nego što budu počinjeni daljnji zločini.

Upozorenje Vrhovnog islamskog vijeća

U odvojenom saopćenju, Vrhovno islamsko vijeće Jerusalema, kojim predsjedava lično šejh Sabri, navelo je da su fanatični Jevreji od jučer na društvenim mrežama pokrenuli kampanju usmjerenu na šejha Sabrija uz prijetnje atentatom.

U saopćenju se upozorava da je život šejha Sabrija istinski ugrožen, naglašavajući da će Izrael biti odgovoran za svaku štetu koja mu je nanesena.

Također je istaknuto da je šejh Sabri istaknuta ličnost u Palestini i pozvano na "hitnu intervenciju arapskih i islamskih zemalja".

TRT Balkan / agencije