Krajnje desničarski ministar izrazio je nadu da će njegov prijedlog podržati ministri desničarske Religiozne cionističke partije tvrdolinijaškog ministra finansija Bezalela Smotricha.     Foto: Reuters

Izraelski krajnje desničarski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir pozvao je u utorak da se jevrejskim doseljenicima omogući ulazak u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) 24 sata dnevno.

Ben-Gvir je poslao desničarskim zastupnicima u Knessetu (izraelskom parlamentu) dopis tražeći da se izraelskim doseljenicima omogući otvoren pristup Al-Aksi.

Ben-Gvir je pozvao izraelski bezbjednosni kabinet da se odmah sastane kako bi razmotrio "otvaranje Brda hrama (Al-Aksa džamije) za Jevreje 24/7".

Krajnje desničarski ministar izrazio je nadu da će njegov prijedlog podržati ministri desničarske Religiozne cionističke partije tvrdolinijaškog ministra finansija Bezalela Smotricha.

Više od 500 izraelskih doseljenika u utorak su upali u kompleks džamije Al-Aksa, četvrtog dana jevrejskog praznika Sukot.

Praznik Sukot ove godine se obilježava od 29. septembra do 6. oktobra.

Sezona jevrejskih praznika je počela obilježavanjem praznika Rosh Hashanaha, vjerske Nove godine po hebrejskom kalendaru, 15. septembra.

Očevici su ispričali za Anadolu da su desetine doseljenika upale u džamiju u grupama kroz kapiju Al-Mughrabi.

Dodali su i da je policija je uvela starosno ograničenje i spriječila mlade Palestince da uđu u džamiju.

Prema informacijama zvaničnika Uprave islamskih vakufa u Al-Qudsu više od 1.100 doseljenika upalo je u kompleks džamije u ponedjeljak, dok je oko 860 doseljenika upalo u Al-Aksu.

Izraelska policija počela je 2003. godine dopuštati upad doseljenika u kompleks džamije Al-Aksa, uprkos ponovljenim osudama Palestinaca. Njima je dozvoljen ulazak u kompleks Al-Akse dvaput dnevno, ujutro i uveče, osim petkom i subotom.

Kompleks Al-Akse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa, koji je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće najvažnije mjesto za muslimane.

TRT Balkan / agencije