Nastala je ozbiljna šteta zbog poplava, a biće potreban duži period za sanaciju štete.      Foto: AA

Dok se dio Evrope bori sa ekstremnom vrućinom sa efektom klimatskih promjena, Slovenija, Velika Britanija, Austrija i Hrvatska pokušavaju sanirati štetu uzrokovanu poplavama nakon obilnih padavina.

Toplotni valovi uzrokovani klimatskim promjenama uzrokuju rekordne temperature i šumske požare u mnogim dijelovima Evrope, a uporedo s tim, u Sloveniji, Velikoj Britaniji, Austriji i Hrvatskoj su zabilježene obilne kiše koje su izazvale razorne vodene bujice i poplave.

U tim zemljama nastala je ozbiljna šteta zbog poplava, a biće potreban duži period za sanaciju štete.

Jaka kiša i vjetar pogodili su proteklih dana i dijelove Bosne i Hercegovine i Srbije. U Latviji, Poljskoj, Litvaniji i Finskoj izdato je upozorenje na moguće obilne padavine.

Šteta u Sloveniji mogla bi da premaši pola milijarde eura

Dvije trećine teritorije Slovenije pogodile su poplave uzrokovane obilnim kišama koje su počele u petak i trajale tri dana.

Poplava u Sloveniji pogodila je mnoga naselja i poljoprivredna zemljišta, a od posljedica poplava život je izgubilo najmanje šest osoba. Zabilježena je kao najveća prirodna katastrofa u Sloveniji od njenog osamostaljena 1991. godine.

Procjenjuje se da bi šteta izazvana poplavom mogla premašiti 500 miliona eura, a brojni putevi su postali neupotrebljivi. U akcijama evakuacija i potraga i spašavanja učestvovala je i vojska Slovenije.

Slovensko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova upozorilo je strane državljane i putnike bude oprezni tokom boravka u Sloveniji.

Radovi na popravci štete u Velikoj Britaniji mogu potrajati nekoliko dana

Nakon šestog najkišovitijeg jula do sada u Velikoj Britaniji, pojedini dijelovi zemlje pogođeni su olujom Antoni, koja je proteklog vikenda bila na snazi u širem području, ​​ uključivao Vels i Sjevernu Irsku.

Grad Loftus u Sjevernom Jorkširu poplavljen je drugi put u tri godine. Oko 20 kuća u gradu je poplavljeno, a grad je pogodio i vjetar brzine 125 kilometara na sat. Stanovnici većine naselja su privremeno evakuisani.

Drveće koje je srušila oluja, što je takođe poremetilo transport, zatvorilo je 160 kilometara dugu prugu između Exetera i Penzancea.

Najavljeno je da će radovi na sanaciji štete izazvane olujom Antoni trajati nekoliko dana.

Mnogi događaji na otvorenom, uključujući Dorset Jazz Festival, otkazani su zbog oluje.

Poplave izazvale štetu i u Austriji i Hrvatskoj

Pokrajine Koruška i Štajerska na jugu Austrije također su pogođene brojnim klizištima i poplavama nakon obilnih kiša koje su počele u petak.

Jedna osoba je poginula od posljedica vodenih bujica, a brojna sela su evakuisana.

I u Hrvatskoj su se dogodile poplave zbog obilnih padavina tokom vikenda. Poplave su pogodile i glavni grad Zagreb.

Lokalni mediji prenijeli su informaciju da su putevi i mostovi oštećeni, a mnoge kuće poplavljene nakon povlačenja vode.

Obilne kiše nisu zaobišle ni Bosnu i Hercegovinu i Srbiju

Uslijed jake kiše u BiH došlo je do vodenih bujica u mnogim njenim dijelovima, uključujući i ulice glavnog grada Sarajeva.

U Srbiji je obilni pljusak praćen i jakim vjetrom.

Meteorolozi najavljuju porast temperatura zraka u zemljama Zapadnog Balkana u narednim danima.

Upozorenje građanima iz Latvije i Poljske

Latvijski premijer Krisjanis Karins upozorio je da u zemlji preovladavaju oluje i padavine.

“Vlasti naporno rade da pomognu stanovništvu i saniraju štetu na infrastrukturi što je prije moguće“, podijelio je Karins na društvenim mrežama.

Pozvajući javnost na oprez, Karins je upozorio ljude da ne napuštaju svoje domove bez prijeke potrebe.

I u Poljskoj je upućen poziv građanima da ne izlaze vani i da ostaju na sigurnim mjestima.

U poljskim medijima je objavljeno da su vjetrovi u zemlji dostizali brzinu i do 70 kilometara, a upućena su i upozorenja da se prati trenutna vremenska situacija.

Temperatura u zemlji pala je za 10 stepeni za sedam dana, a kišovito vreme se nastavlja.

U Litvaniji i Finskoj zahlađenje

U Litvaniji je izdato upozorenje da će toplo vrijeme u narednim danima ustupiti mjesto grmljavini. Pominjući mogućnost uragana, posebno na sjeveroistoku zemlje, meteorolozi su najavili obilne padavine.

Od ponedjeljka sa 31 stepenom Celzijusa, temperature će u Finskoj u ostatku sedmice pasti za deset stepeni. U južnom dijelu zemlje upozorava se da zbog nevremena treba biti oprezan.

TRT Balkan / agencije