Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.        Foto: Reuters

Evropska unija pokrenula je u ponedjeljak pomorsku misiju u Crvenom moru "kako bi obnovila i zaštitila slobodu plovidbe".

"Odbrambena pomorska sigurnosna operacija", nazvana Eunavfor Aspides, dolazi nakon što su proiranski orijentirani militanti Huti počeli napadati međunarodne brodove u Crvenom moru u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u njenom ratu s Izraelom.

"Evropska unija brzo reaguje na potrebu da se obnovi pomorska sigurnost i sloboda plovidbe u visoko strateškom pomorskom koridoru", objavio je u saopćenju visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

"Unutar svog odbrambenog mandata, operacija će osigurati pomorsku situacijsku svijest, pratiti plovila i zaštititi ih od mogućih napada na više domena na moru", dodaje se u saopćenju.

U saopštenju nije precizirano koliko će plovila biti uključeno, a glasnogovornik EU nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Ali diplomate EU su ranije rekli Reutersu da će u početku uključiti tri broda pod komandom EU kao dio takozvane Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU (CSDP).

TRT Balkan / agencije