"Prijavljeno je da je u ovom slučaju Frontex upozorio grčke vlasti na prisustvo broda i ponudio pomoć, ali nije jasno šta je još mogao ili trebao učiniti", navodi ombudsman EU-a Emily O’Reilly.     Foto: Reuters

Nadzorni organ Evropske unije (EU) saopštio je u srijedu da je otvorio istragu o ulozi Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) u prošlomjesečnom prevrtanju čamca s migrantima kod Grčke, pri čemu su se stotine ljudi vjerovatno utopile.

"Iako razumijemo da je uloga grčkih vlasti pod istragom na nacionalnom nivou, uloga Frontexa u operacijama potrage i spašavanja također treba biti razjašnjena", navodi se u saopštenju nadzornog tijela EU-a.

Ombudsman EU-a Emily O’Reilly rekla je da će pregledati širok spektar dokumenata koji se tiču odgovornosti Frontexa i izvještaja o drugim nedavnim nesrećama s gubitkom života na Mediteranu.

"Prijavljeno je da je u ovom slučaju Frontex upozorio grčke vlasti na prisustvo broda i ponudio pomoć, ali nije jasno šta je još mogao ili trebao učiniti", dodala je O'Reilly, koja bi trebala koordinisati istragu s grčkim ombudsmanom Andreasom Pottakijem.

Grčka obalska straža je navodno ignorisala prenatrpani brod ili ga je pokušala odvući od grčkih teritorijalnih voda, što je vjerovatno izazvalo njegovo prevrtanje.

Nadzorni odbor EU-a je također zatražio detalje o tome kako se informacije dijele između agencije i vlasti država članica.

Nedavno su europarlamentarci pozvali Grčku i Evropsku komisiju da pokrenu međunarodnu i nezavisnu istragu o prošlomjesečnom smrtonosnom brodolomu kod grčke obale.

Trideset metara dugačak ribarski brod prevrnuo se i potonuo 14. juna oko 80 kilometara od grčkog južnog priobalnog grada Pilosa. Na brodu se nalazilo oko 700 ljudi, među kojima državljani Pakistana, Sirije i Libije.

Preživjele su 104 osobe, a pronađena su 82 tijela od između 400 i 700 migranata koji su bili na brodu.

TRT Balkan / agencije