Ovaj dogovor bi tek trebalo da bude zvanično usvojen tokom zakazanog sastanka Energetskog saveta EU, planiranog u decembru.   Photo: Reuters

"Nova pravila će omogućiti državama članicama i energetskim kompanijama da zajednički kupuju gas na globalnim tržištima", navodi se u dokumentu, prenosi TASS.
Međutim, termin ruski gas nije jasno definisan i još je nepoznato da li će se gas proizveden u Rusiji a kupljen uz pomoć posrednika ili lanca posrednika smatrati takvim.
"Zemlje članice su se usaglasile da gasne kompanije i kompanije koje koriste gas u zemljama EU i Energetske zajednice dostave svoje potrebe za uvozom gasa. EU će angažovati pružaoca usluga da izračuna agregatnu tražnju i traži ponude na globalnim tržištima kako bi zadovoljila ukupnu potražnju", navodi se u saopštenju.

Ovaj dogovor bi tek trebalo da bude zvanično usvojen tokom zakazanog sastanka Energetskog saveta EU, planiranog u decembru.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, čija zemlja predsedava Savetom EU do januara, rekao je posle neformalnog sastanka da su svi razgovori o tom pitanju završeni i da će ono biti odobreno bez ikakvih prethodnih konsultacija.

Evropska unija će tako obavezati gasne kompanije da određenu količinu gasa kupuju ne direktno na tržištu, već uz posredovanje Evropske komisije.

Tanjug