"Komisija se ograđuje od žalosnih i neprimjerenih izjava šefa predstavništva u Austriji", navodi se u saopštenju.     Foto: AA

Evropska komisija se distancirala od izjava svog predstavnika u Beču Martina Selmayra nakon njegovog kritikovanja austrijskog plaćanja gasa Rusiji.

"Komisija se ograđuje od žalosnih i neprimjerenih izjava šefa predstavništva u Austriji", navodi se u saopštenju koje je u četvrtak naveče objavila zamjenica glavnog portparola agencije Evropske unije Dana Spinant.

Dodaje se da je Evropska komisija zatražila od Selmayra da "odmah izvijesti Brisel o incidentu".

Predstavnik Evropske komisije u Beču Martin Selmayr kritikovao je Austriju zbog uvoza gasa iz Rusije.

"O moj Bože, 55 posto gasa u Austriji i dalje dolazi iz Rusije“, rekao je Selmayr na sajmu umjetnosti u Beču, prenio je portal "Kleine Zeitung".

Dodao je da uvozom gasa, Austrija finansira "Putinov rat i niko nije na bečkoj Ringstrasse da protestuje protiv toga". Zvaničnik je mislio na najčuveniju ulicu glavnog grada Austrije gdje se nalazi državni parlament.

"Ovo me zadivljuje, jer se krvavi novac svaki dan šalje u Rusiju uz račun za plin", dodao je njemački političar.

Selmayr je kazao da je, iako razumije energetske probleme s kojima se Austrija suočava, to bogata zemlja i, kao i ostale, može proći bez ruskog gasa.

I Vlada Austrije je kritikovala Selmayrove izjave. Austrijska ministrica za Evropu Karoline Edtstadler nazvala ih je neozbiljnim i kontraproduktivnim i "potpuno jednostranim".

"Za žaljenje je što se čini da čak i zvaničnik EU-a izgleda nije upoznat sa određenim činjenicama", navela je Edtstadler.

Dodala je da dok je Austrija evidentno smanjila zavisnost od ruskog gasa i preduzela važne mjere predostrožnosti kako bi obezbijedila sigurnost snabdijevanja stanovništva, unutar EU su količine ruskog tečnog gasa povećane za 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Opozicioni, desno-populistički FPO, ogorčen je Selmayrovom izjavom.

"Najmanje što možemo učiniti je da OVP-ov kancelar Nehammer (Karl, op.a.) zahtijeva da Evropska komisija odmah smijeni Selmayra", saopštio je generalni sekretar FPO-a Michael Schnedlitz.

TRT Balkan / agencije