Von der Leyen je također naglasila da EU ne želi samo pomoći žrtvama zemljotersa da "prežive, već i da ponovo izgrade svoje živote".        Foto: AA

Evropska komisija obećala je u ponedjeljak milijardu eura za obnovu područja pogođenih razornim zemljotresima u februaru na jugu Turkiye.

Predsjednica Komisije Evropske unije (EU) Ursula Von der Leyen je u obraćanju na otvaranju Međunarodne donatorske konferencije u Briselu pozvala na pružanje podrške zemljotresom pogođenim područjima u Turkiye i Siriji.

"Sa zadovoljstvom mogu najaviti da će samo Evropska komisija podržati Turkiye sa milijardu eura za obnovu nakon zemljotresa", objavila je Von der Leyen.

Kako je kazala, kuće, škole i bolnice moraju biti obnovljene prema najvišim standardima seizmičke sigurnosti, a druga kritična infrastruktura mora biti popravljena.

Von der Leyen je također naglasila da EU ne želi samo pomoći žrtvama zemljotresa da "prežive, već i da ponovo izgrade svoje živote".

Najavila je dodatni paket od 108 miliona eura za humanitarnu pomoć i rani oporavak u Siriji.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su prošlog mjeseca pogodili jug Turkiye povećan je na 50.096.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turkiye pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi drugi na sjeveru Sirije.​​​​​​

U susjednoj Siriji poginulo je najmanje 4.500 ljudi, a više od 8.700 je povrijeđeno.

TRT Balkan / agencije