Veći dio Evrope suočen je sa sedmicama visoke temperature ovog ljeta.        Foto: Reuters

Evropa se suočava s najvećom sušom u posljednjih najmanje 500 godina, a dvije trećine kontinenta su u stanju pripravnosti ili upozorenja, smanjujući unutarnju plovidbu, proizvodnju električne energije i prinose određenih usjeva, objavila je agencija Evropske unije.

U augustovskom izvještaju Evropskog opservatorija za sušu (EDO), koji nadgleda Evropska komisija, navodi se u utorak da je 47 posto Evrope u uslovima upozorenja, s velikim deficitom vlage u tlu, a 17 posto u stanju pripravnosti, u kojem je vegetacija pogođena.

"Ozbiljna suša, koja pogađa mnoge regije Evrope od početka godine, dalje se širi i pogoršava početkom augusta", navodi se u izvještaju, gdje se dodaje da će region zapadne Evrope i Mediterana vjerovatno imati toplije i sušnije od uobičajenih uslova do novembra.

Veći dio Evrope suočen je sa sedmicama visoke temperature ovog ljeta, što je pogoršalo sušu, izazvalo požare, pokrenulo zdravstvena upozorenja i podstaklo pozive na dodatne akcije u borbi protiv klimatskih promjena.

Čini se da je trenutna suša najgora u najmanje 500 godina, pod pretpostavkom da konačni podaci na kraju sezone potvrde preliminarnu procjenu, stoji u saopćenju Komisije.

Ljetni usjevi su pretrpjeli štetu, a prinosi kukuruza u zrnu za 2022. bit će 16 posto ispod prosjeka od prethodnih pet godina, a prinosi soje i suncokreta za 15 posto, odnosno 12 posto.

Proizvodnja hidroenergije je pogođena, s daljim utjecajem na druge proizvođače električne energije zbog nedostatka vode za napajanje rashladnih sistema.

Nizak vodostaj je otežao plovidbe unutrašnjim vodama, poput Rajne, pri čemu su smanjeni brodski tereti utjecali na transport uglja i nafte.

EDO je rekao da su padavine sredinom augusta možda ublažile uslove, ali da su u nekim slučajevima dolazile s olujama koje su uzrokovale daljnju štetu.

Indikator suše opservatorija izveden je iz mjerenja padavina, vlage u tlu i frakcije sunčevog zračenja koje biljke apsorbuju za fotosintezu.

TRT Balkan