Uredba je prvi put pripremljena 2022. kako bi se Ukrajini pružila ekonomska podrška i zemlji pružile razne komercijalne povlastice.      Foto: Reuters

Komisija Europske unije (EU) predložila je uredbu kojom će se suspenzija carina i kvota na sve proizvode uvezene iz Ukrajine, osim osjetljivih poljoprivrednih proizvoda, produžiti za još godinu dana.

Komisija EU-a objavila je svoj prijedlog, koji uključuje proširenje Uredbe o "autonomnim trgovinskim mjerama", koja je prvi put pripremljena 2022. kako bi se Ukrajini pružila ekonomska podrška i zemlji pružile razne komercijalne povlastice.

U skladu s tim, uvozne carine, kvote i mjere trgovinske zaštite za sve proizvode koje će Ukrajina izvoziti u zemlje EU-a bit će suspendirane na još godinu dana.

Na ovaj način će biti pružena podrška ukrajinskim proizvođačima, izvoznicima i ekonomiji zemlje.

Također će se uzeti u obzir problemi s kojima se poljoprivrednici iz EU-a suočavaju u kontekstu ukrajinskih proizvoda. U tom će okviru osjetljivi poljoprivredni proizvodi u EU biti zaštićeni.

Uvoz peradi, jaja i šećera iz Ukrajine u EU bit će fiksiran na prosječnim količinama kao u 2022. i 2023. godini. Ako uvoz ovih proizvoda premaši navedene iznose, carina će se ponovo primijeniti.

Obustava svih poreza na uvoz iz Moldavije u EU, koja je na snazi ​​od jula 2022., također će biti produžena za još godinu dana.

Slična je uredba donesena prošle godine.

Prijedlog će stupiti na snagu nakon što ga službeno odobre Europski parlament (EP) i države članice, objavljivanjem u Službenom listu EU.

TRT Balkan / agencije