Massrali je dodala da se EU pridružuje Ministarstvu vanjskih poslova Švedske u njihovom oštrom odbacivanju čina spaljivanja Kur'ana.      Foto: Reuters Archive

Evropska unija (EU) je u subotu saopštila da je spaljivanje primjerka Kur'ana ili bilo koje druge svete knjige "uvredljivo, te da predstavlja "nepoštovanje i jasan čin provokacije".

Reakcija je uslijedila nakon što je osoba identifikovana kao Salwan Momika zapalila primjerak muslimanske svete knjige pod policijskom zaštitom ispred džamije u Stockholmu u srijedu.

Provokacija se poklopila s prvim danom Kurban-bajrama, jednim od najvećih islamskih vjerskih praznika koji slave muslimani širom svijeta.

"Manifestacijama rasizma, ksenofobije i netolerancije nema mjesta u Evropi", izjavila je Nabila Massrali, glasnogovornica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Dodala je da se EU pridružuje Ministarstvu vanjskih poslova Švedske u njihovom oštrom odbacivanju čina spaljivanja Kur'ana.

"Ovaj čin ni na koji način ne odražava stavove Evropske unije. Još je žalosnije što je takav čin izvršen tokom važnog muslimanskog praznika Kurban-bajrama", dodala je Massrali.

TRT Balkan / agencije