EU sankcionira rusku grupu Wagner zbog “kršenja ljudskih prava” u Africi

EU sankcionira rusku grupu Wagner zbog “kršenja ljudskih prava” u Africi

Evropsko vijeće kaže da je osam pojedinaca i sedam subjekata podvrgnuto zamrzavanju imovine i zabrani putovanja.
Mural koji prikazuje privatnu vojnu grupu Wagner vidi se na zidu u Beogradu, u Srbiji, 18. januara 2023.      Foto: Reuters

EU je najavio dodatne sankcije protiv pojedinaca iz ruske paravojne grupe Wagner zbog "kršenja ljudskih prava" u tri afričke zemlje.

Osam pojedinaca i sedam subjekata povezanih sa grupom dodano je na listu sankcija Unije za zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u Srednjoafričku Republiku, Mali i Sudan, navodi se u saopćenju Evropskog vijeća.

Unija je 2021. već sankcionirala Wagnerov sigurnosni ogranak, koji i dalje izaziva veliku zabrinutost u zapadnoj Africi. Najnovije mjere su donesene "s obzirom na međunarodnu dimenziju i ozbiljnost aktivnosti grupe, kao i njezin destabilizirajući učinak na zemlje u kojima djeluje", rečeno je.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da su Wagnerove aktivnosti prijetnja ljudima u zemljama u kojima djeluje i EU.

"Oni ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost budući da ne djeluju unutar bilo kakvog pravnog okvira. EU je odlučan nastaviti s poduzimanjem opipljivih mjera protiv kršenja međunarodnog prava", rekao je.

Ciljanje na članove Wagnera visokog profila Oni koji su sankcionirani potpali su pod EU-ov Globalni režim sankcija za ljudska prava za aktivnosti u Srednjoafričkoj Republici i Sudanu, dok je jedna osoba bila pod EU-ovim režimom sankcija koji se posebno primjenjuje na Mali.

Pod sankcijama EU-a u Maliju je šef Wagnerovih snaga u zemlji, gdje je EU rekao da su Wagnerovi borci "učestvovali u činovima nasilja i višestrukim kršenjima ljudskih prava, uključujući izvansudska ubistva".

Ostali sankcionirani u Srednjoafričkoj Republici su istaknuti članovi Wagnera, uključujući sigurnosnog savjetnika predsjednika Faustina Archangea Touaderu i glasnogovornika grupe u zemlji.

Na udaru su također bile kompanije za zlato i dijamante povezane s Wagnerom u Srednjoafričkoj Republici i Sudanu zbog "svoje uloge u ilegalnoj trgovini zlatom i dijamantima opljačkanim na silu od lokalnih trgovaca".

U međuvremenu, u Ukrajini su sankcije usmjerene protiv dvojice zapovjednika snaga Wagnerove grupe koji su aktivno učestvovali u zauzimanju grada Soledara u januaru.

Mjere također zabranjuju "građanima i kompanijama EU da stave sredstva na raspolaganje svima koji su na najnovijoj listi".

TRT Balkan / agencije