U saopštenju Vijeća EU navodi se da je popis terorista obnovljen bez ikakvih promjena.     Foto: Retuers

Evropska unija je produžila u ponedjeljak sankcije terorističkim organizacijama PKK i DHKP/C za dodatnih šest mjeseci, nakon što je ažurirala svoj popis terorista.

U saopštenju Vijeća EU navodi se da je popis terorista obnovljen bez ikakvih promjena.
Na crnoj listi se i dalje nalazi 13 osoba i 21 entitet ili grupa, uključujući terorističku organizaciju PKK i krajnje ljevičarski DHKP/C, koji podliježu restriktivnim mjerama.
Terorističke organizacije IBDA-C i TAK također su sankcionisane.

EU je u decembru 2001. godine sastavio popis osoba, grupa i subjekata koji su učestvovali u terorističkim djelima i na koje se primjenjuju mjere ograničavanja. Blok primjenjuje poseban mehanizam sankcija za Al-Kaidu i ISIS.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

DHKP-C, koji se također nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye i SAD-u, odgovoran je za brojne terorističke napade u Turkiye, uključujući napad na američku ambasadu u Ankari 2013. godine.

TRT Balkan / agencije