Kineska kompanija za društvene mreže TikTok mogla bi se suočiti sa zabranom u Evropskoj uniji ako ne pojača napore da se uskladi sa zakonodavstvom EU.       Foto: Reuters

"Kineska kompanija za društvene mreže TikTok mogla bi se suočiti sa zabranom u Evropskoj uniji ako ne pojača napore da se uskladi sa zakonodavstvom EU prije septembra", rekao je u četvrtak izvršnom direktoru kompanije najviši zvaničnik koji nadgleda unutrašnje tržište EU.

"TikTok mora svoje poslovanje uskladiti sa Zakonom o digitalnim uslugama EU (DSA) znatno prije 1. septembra", rekao je evropski komesar Thierry Breton Shou Zi Chewu u videopozivu.

TikTok je u odgovoru rekao da je posvećen DSA-i, a također je naveo svoje napore da se uskladi s drugim zakonodavstvom EU, kao što su pravila o zaštiti podataka GDPR-a i kodeks prakse o dezinformacijama.

"Sigurnost naših korisnika je najvažnija", napisala je Caroline Greer, TikTok-ova direktorica za javne politike i odnose s vladom.

Aplikacija za kratke videozapise, u vlasništvu kineskog tehnološkog konglomerata ByteDance, posljednje tri godine radi na suzbijanju zabrinutosti SAD-a vezano za lične podatke njenih građana i da li se njenim sadržajem manipulira od Komunističke partije Kine ili bilo kojeg drugog entiteta pod utjecajem Pekinga.

Pritisak na kompaniju se povećao nakon njenog prošlomjesečnog priznanja da su neki od njenih zaposlenika nepropisno pristupili TikTok korisničkim podacima dvojice novinara kako bi pokušali identificirati izvor curenja informacija u medije.

DSA zahtijeva od internetskih platformi da učine više na kontroli zbog ilegalnog sadržaja i da se suočavaju s kaznama do 6% godišnjeg globalnog prometa zbog kršenja.

TRT Balkan