Breton je također zaprijetio Meti “teškim sankcijama“ ako ne bude poštivala pravila EU nakon što novi Zakon o digitalnim uslugama stupi na snagu.          Foto: Reuters

Iz rukovodstva Evropske unije (EU) zaprijetili su tehnološkom divu Meta teškim sankcijama i pozvali tu kompaniju da poduzme hitne mjere za zaštitu djece.

“Čini se da Metin dobrovoljni kodeks o zaštiti djece ne funkcionira“, naveo je na Twitteru komesar EU-a za unutrašnje tržište Thierry Breton.

Pozvao je izvršnog direktora kompanije Marka Zuckerberga da objasni i odmah poduzme mjere te je najavio da će s njim o tome i lično razgovarati u sjedištu Mete.

Breton je također zaprijetio Meti “teškim sankcijama“ ako ne bude poštivala pravila EU-a nakon što novi Zakon o digitalnim uslugama stupi na snagu.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je američki list “Wall Street Journal“ otkrio da bi pedofilska mreža mogla djelovati na Instagramu jer platforma dopušta postavljanje hashtagova i pretraživanje eksplicitnih ključnih riječi.

Ovo je drugi put ove sedmice da izvršno tijelo EU iznosi oštre kritike kompaniji Meta koja je vlasnik društvenih mreža.

Novi zakon EU o digitalnim uslugama stupa na snagu 25. augusta i nametnut će strožija pravila za digitalne platforme.

TRT Balkan / agencije