Više od 90.000 migranata i izbjeglica stiglo je u Europsku uniju ove godine središnjom sredozemnom rutom.     Foto: Reuters

Više od 90.000 migranata i izbjeglica stiglo je u Europsku uniju ove godine središnjom sredozemnom rutom, poput one preko mora iz Sjeverne Afrike u Italiju ili Maltu, što je porast od 50 posto od 2021. godine. Ministri unutarnjih poslova održat će razgovore u petak.

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je na konferenciji za medije da je jedan fokus EU plana učvrstiti suradnju s trećim zemljama, uključujući i djelovanje da se spriječe odlasci iz Sjeverne Afrike.

Komisija kaže da većina migranata polazi iz Libije i Tunisa i dolazi uglavnom iz Egipta, Tunisa i Bangladeša. EU planira potrošiti 58 milijuna eura između 2021. i 2023. godine da podupre sjevernoafričke zemlje i potakne njihov ekonomski rast i stvaranje poslova u regiji.

Problem je došao do točke usijanja ranije ovog mjeseca kad su se Pariz i Rim sukobili zbog prihvaćanja broda koji je nosio 234 spašena migranta koje je Italija odbila.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi nazvao je prijedlog "solidnim početkom", pozdravljajući fokus na više suradnje sa zemljama porijekla i tranzita i na veću koordinaciju aktivnosti spašavanja na moru.

Johansson je rekla da mora postojati veća EU koordinacija potrage i spašavanja, uključujući i one među obalnim državama i državama čije zastave nose plovila, te je naglasila da je pravna obveza omogućiti pomoć ljudima koji se nađu u nevolji na moru.

Također je podvukla sporazum EU dogovoren u lipnju po pitanju dobrovoljnog premještanja migranata i financijskog doprinosa EU zemalja koje nisu na prvoj liniji.

HINA