Prije godinu dana Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke.             Foto: Reuters Archive

Evropska unija (EU) osudila je odluku Rusije da se povuče iz ugovora o crnomorskom žitu uprkos naporima Turkiye da posreduje.

"Snažno osuđujem cinični potez Rusije da ukine Inicijativu za crnomorsko žito, uprkos naporima Ujedinjenih nacija (UN) i Turkiye", navela je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na Twitteru u ponedjeljak.

"EU radi na osiguravanju sigurnosti hrane za ugrožene u svijetu. #EUSolidarityLanes će nastaviti donositi poljoprivredno-prehrambene proizvode iz Ukrajine i na globalna tržišta", dodala je ona.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell rekao je da žali zbog odluke Rusije.

"Ovo je nešto vrlo ozbiljno što će stvoriti mnogo problema mnogim ljudima širom svijeta. Mi ćemo učiniti sve što možemo kroz naše linije solidarnosti, da bismo ukrajinsko žito učinili dostupnim ljudima koji žive od njega", rekao je on u Briselu u ponedjeljak.

"I moram okriviti Rusiju za ovu odluku. Potpuno neopravdanu", naglasio je Borrell.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u ponedjeljak da je sporazum o žitnom koridoru došao do kraja i da je zaustavljen.

"Rusija će se odmah vratiti na sporazum o žitu čim se prihvate relevantni uslovi. Dio dogovora u vezi s Rusijom nije ispunjen", naveo je Peskov.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula 2022. godine u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji nadzire pošiljke.

Prvi brod koji je prevozio žito isplovio je prema historijskom dogovoru 1. avgusta 2022. iz ukrajinske luke Odesa.

Turkiye, koja je dobila međunarodne pohvale za svoju jedinstvenu posredničku ulogu između Ukrajine i Rusije, više puta je pozivala Kijev i Moskvu da okončaju rat pregovorima.

TRT Balkan / agencije