Johansson je na konferenciji za novinare istakla da je 16 miliona Ukrajinaca tokom prošle godine izbjeglo u zemlje članice EU-a.    Foto: Reuters

Komesarka Evropske unije (EU) za unutrašnje poslove Ylva Johansson izjavila je da se 11 miliona od 16 miliona Ukrajinaca koji su izbjegli zbog rata i utočište pronašli u zemljama EU-a, vratilo u domovinu.

Johansson je na konferenciji za novinare istakla da je 16 miliona Ukrajinaca tokom prošle godine izbjeglo u zemlje članice EU-a.

"Oko 11 miliona njih se ipak vratilo u Ukrajinu. Jedan milion je iz EU-a otišao u druge zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Veliku Britaniju. Oko četiri miliona Ukrajinaca ostalo je na teritoriji EU-a", rekla je Johansson.

Na pitanje novinara o tome zašto se 11 miliona Ukrajinaca vratilo u domovinu u kojoj još traje rat s Rusijom, Johansson je kazala da je razgovarala s nekima od njih o tome:

"Osjećaju se dobrodošlima ovdje kod nas, ali mnogi od njih su ovdje ostavili djecu kod rodbine i vratili se da li zbog posla ili da budu dio otpora protiv ruske agresije".

Istakla je da i dalje sedmično do 200.000 Ukrajinaca ulazi i izlazi iz EU-a.

Prema podacima Evropske komisije, oko 2.000 ukrajinskih pacijenata primljeno je u 20 zemalja EU-a, a oko milion ljudi iz Ukrajine pronašli su zaposlenje u EU-u.

TRT Balkan / agencije