“Strane moraju da počnu da rade na normalizaciji“, naglasio je Stano.     Foto: Reuters Archive

Evropska unija (EU) pozvala je Rusiju da se ponovo pridruži inicijativi za crnomorsko žito.

Peter Stano, jedan od glasnogovornika Evropske komisije, komentarisao je sastanak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina u ruskom Sočiju. Naglasio je da EU očekuje od Rusije da se vrati sporazumu iz kojeg se povukla 17. jula i da zaustavi napade koji sprečavaju izvoz ukrajinskog žita na svjetska tržišta.

"Rusija blokira najpogodniji put za izvoz ukrajinskog žita na svjetska tržišta. To je neprihvatljivo. Rusija trenutno napada i lučku infrastrukturu, alternativne puteve za izvoz žita iz Ukrajine", rekao je Stano te dodao:

"Rusija ne samo da blokira ukrajinsko žito, već i profitira od toga. Naime, dovode do povećanja globalnih cijena i povećavaju vlastiti izvoz i ostvaruju ogromne prihode. Izjave da EU sprečava ruski izvoz su dezinformacije, manipulacija i laž. Pozivamo Rusiju da se ponovo pridruži Inicijativi za crnomorsko žito."

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u ponedjeljak u ruski primorski grad Soči u sklopu jednodnevne radne posjete čiji cilj je oživljavanje crnomorskog sporazuma o žitu.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignut uz posredovanje Turkiye i Ujedinjenih naroda, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Moskva se žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi sa ruskim izvozom žitarica i da ne se ne isporučuje dovoljno ukrajinskog žita u zemlje u potrebu.

Potvrđujući važnost ispunjavanja ruskih zahtjeva za izvozom vlastitog žitarica i đubriva, Turkiye smatra da nema alternative toj inicijativi.

Zvanična Ankara je poduzela intenzivne diplomatske napore za obnovu sporazuma iz jula 2022. i također je pozvala Kijev i Moskvu da pregovorima okončaju rat.

TRT Balkan / agencije