Desnica poručuje da su takve tvrdnje neutemeljene i da su rezultat ideološki motiviranog napada na mađarske vlasti.     Foto: Reuters

„Nažalost, ne mogu vas danas izvijestiti o pozitivnom razvoju događaja. Pozivam mađarske vlasti da odgovore na zabrinutosti Parlamenta i Komisije“, kazao je Reynders.

Reynders je kao probleme u Mađarskoj apostrofirao utjecaj izvršne vlasti na pravosuđe, nedovoljnu transparentnost po pitanju lobiranja, financiranja političkih stranaka i kampanja, slab nadzor nad prijavom imovinskih kartica te nad sukobom interesa.

Državno oglašavanje medijima pak stvara „nepoštene“ uvjete na medijskom tržištu, napomenuo je Reynders.

„Mi smo čuvari Ugovora i moramo djelovati u slučaju kršenja načela“, poručio je povjerenik Europske komisije.

Europska komisija još nije odobrila Mađarskoj plan oporavka od pandemije COVID-19, a prigovara joj potkopavanje vladavine prava.

Kako bi se oslobodila sredstva iz fondova EU za Mađarsku, Budimpešta je ranije ovoga mjeseca objavila da će uspostaviti antikorupcijsko tijelo i radnu skupinu u kojoj će sjediti predstavnici ​​nevladinih organizacija za nadzor trošenja sredstava iz Europske unije.

Autorica izvješća o stanju u Mađarskoj, o kojemu će se glasati u četvrtak, Gwendoline Delbos-Corfield poručila je da je Mađarska „hibridni“ sustav s autokratskim i demokratskim karakteristikama.

Poljski socijaldemokrat Włodzimierz Cimoszewicz je u ime odbora za ustavne poslove Europskog parlamenta poručio da Mađarska vlast „namjerno i sistematski potkopava temeljne vrijednosti Europske unije“.

Posebno je apostrofirao povezanost mađarske vlasti s Rusijom.

„Dok pokušavamo Putina lišiti novca, Mađarska s njime sklapa unosne poslove“, kazao je, misleći na dogovore u uvozu ruskih energenata.

Desnica poručuje da su takve tvrdnje neutemeljene i da su rezultat ideološki motiviranog napada na mađarske vlasti.

„Imperijalizam EU koristi moćna pravna sredstva protiv Mađarske koja je vjerna pravim europskim vrijednostima“, smatra francuski zastupnik Jean-Paul Garraud iz kluba Identitet i demokracija (ID).

Zastupnik Hrvatskih suverenista (ECR) Ladislav Ilčić istaknuo je kako je čuo „puno demagogije“, a malo konkretnih primjera o prigovorima koji se upućuju Mađarskoj.
„Da, Mađari vjeruju da je nacionalni identitet jako važan, da je vjerski identitet važan, a vi biste nas htjeli sve pretvoriti u jednu amorfnu masu bez identiteta, bez općeljudskih vrijednosti i naravno bez kršćanske vjere“, poručio je Ilčić.

„Ne ugrožava Mađarska ljudska prava, već ovo izvješće ugrožava pravo Mađara na svoj identitet. Svakim sljedećim ovakvim izvješćem samo pokazujete da niste spremni na pluralnost i samo gubite povjerenje građana Europske unije“, dodao je.

Neovisni zastupnik Mislav Kolakušić ocijenio je da Mađarska, suprotno navodima u izvješću, čuva temeljne europske vrijednosti.

U Mađarskoj i Poljskoj „građani najčvršće stoje iza temelja one stare Europe. Europe koja je prvo bila – obitelj, zajednica i država“, istaknuo je Kolakušić.
„Njoj se (Mađarskoj) stavlja na teret, kao i Poljskoj, ideologija. Ova nova nakaradna ideologija koja se promovira nije ideologija europskih građana“, dodao je.

HINA