Iz EU je poručeno da će "posljedice takvih postupaka biti ništavne i neće ih priznati EU i njene države članice".      Foto: Reuters

Evropska unija (EU) objavila je da neće priznati referendum koji su planirali separatisti u Ukrajini, opisujući akciju kao "pokušaj legitimiranja ruske ilegalne vojne kontrole".

Iz Ureda visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella objavljeno je saopćenje vezano uz referendum koji su najavili separatisti u istočnoj Ukrajini.
"Ovo je pokušaj legitimizacije ruske ilegalne vojne kontrole", piše u saopćenju, te se naglašava da je ova akcija usmjerena na nasilnu promjenu granica Ukrajine.

Evropska unija je oštro osudila takve "referendume", rečeno je, te poručeno da će "posljedice takvih postupaka biti ništavne i neće ih priznati EU i njene države članice".
U saopćenju takozvanih narodnih vijeća uprava Donjecka i Luganska u Donbasu, navodi se da će se od 23. do 27. septembra održati referendum za ulazak obje regije u sastav Ruske Federacije.

Takozvana uprava u regiji Herson u Ukrajini, koja je pod kontrolom ruske vojske, također je najavila da će se od 23. do 27. septembra održati referendum za pripajanje te regije Rusiji. Najavljeno je da će tada i zaporoška oblast održati referendum.
"Od samog početka specijalne vojne operacije i prije toga govorili smo da narodi trebaju odlučiti o svojoj sudbini, a trenutna situacija potvrđuje da ti narodi žele biti gospodari svoje sudbine", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za državni kanal "Rossiya".
U vezi s najavama o održavanju referenduma oglasili su se i NATO i Sjedinjene Američke Države − s porukom da referendumi neće imati legitimitet.




TRT Balkan / agencije