“EU poziva na transparentnu istragu o okolnostima koje su dovele do njegove smrti", rekao je Peter Stano, glavni portparol Evropske komisije za vanjske poslove.     Foto: Reuters Archive

Evropska unija (EU) je u utorak odbacila mogućnost priznanja vojne hunte u Nigeru ili nastavak saradnje.

Peter Stano, glavni portparol diplomatske službe EU-a, kazao je novinarima da EU ne priznaje vojni udar i da će se ponašati u skladu sa tom pozicijom kada su u pitanju svi programi i saradnja, uključujući i upravljanje migracijama.

Dodao je da državni udar u toj zapadnoafričkoj zemlji "stvara ogromne probleme i ogromne rizike u mnogim aspektima", kao što su sigurnosni izazovi i upravljanje migracijama.

Stano je kazao da EU podržava snažne akcije i odluke koje je donijela Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) kako bi se pronašlo rješenje i na vlast se vratio demokratski izabrani šef države u Nigeru.

Vojna hunta imenovala je sinoć prijelaznog premijera Nigera prema dekretu pročitanom na nacionalnoj televiziji, više od sedmicu nakon vojnog udara kojim je svrgnut predsjednik te afričke zemlje Mohamed Bazoum.

Privremenu vladu, koja sebe naziva Nacionalnim vijećem za zaštitu Nigera, predvodit će ekonomist Alija Mahamane Lamine Zeine.

Njega je za privremenog premijera imenovao general Abdourahmane Tchiani, bivši komandant nigerske predsjedničke garde, koji se ranije proglasio šefom prelazne vlade.

Zeine je bio ministar finansija Nigera u mandatu premijera Mamadoua Tandje, koji je vodio zemlju od 1999. do 2010. godine, nakon njenog povratka pod civilnu vlast. Zeine trenutno radi kao državni sekretar Afričke razvojne banke za Čad.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) održaće još jedan hitan samit u četvrtak u Nigeriji kako bi se pozabavila političkom krizom u Nigeru nakon što je vojna hunta ignorisala njen ultimatum o ustupanju vlasti.

U ponedjeljak je američki State Department rekao da je uspostavio direktan kontakt s vođama državnog udara i naglasio potrebu da se vrati predsjednik Bazoum i da se Niger vrati na svoj ustavni poredak.

Bazouma su 26. jula uhapsili pripadnici predsjedničke garde, koji su kasnije te večeri proglasili preuzimanje vlasti.

TRT Balkan / agencije