Komentar na odluku o dodjeli kandidatskog statusa za Ukrajinu i Moldaviju Foto: AP

”Evropska unija (EU) i NATO okupljaju koaliciju za rat s Rusijom”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov komentarišući odluku da Ukrajina i Moldavija dobiju kandidatski status za EU.

Govoreći na konferenciji za novinare u Bakuu nakon sastanka sa azerbejdžanskim kolegom Jeyhunom Bayramovim, Lavrov je rekao da situacija podsjeća na stanje prije Drugog svjetskog rata ”kada je Hitler ujedinio većinu evropskih zemalja za rat protiv Sovjetskog Saveza”.

"Kada je počeo Drugi svjetski rat, Hitler je okupio većinu evropskih zemalja pod svojim barjacima. Sada i EU i NATO okupljaju istu modernu koaliciju za borbu, i uglavnom, za rat s Ruskom Federacijom. Sve ćemo to pažljivo razmotriti", rekao je Lavrov.

Najavio je drugi bilateralni sastanak o razgraničenju između Armenije i Azerbejdžana, koji će se održati u Moskvi. Istakao je da su obje strane potvrdile spremnost za rad na tom pitanju, smatrajući ga vrlo značajnim za sadašnju fazu nagodbe.

Lavrov je ponovio spremnost Rusije da doprinese potpisivanju mirovnog sporazuma između Bakua i Jerevana i podržao ideju saradnje u formatu 3+3 na Južnom Kavkazu, koji uključuje Armeniju, Azerbejdžan i Gruziju i njihova tri susjeda - Rusiju, Turkiye i Iran.

Na pitanje o davanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji za članstvo u EU, Lavrov je rekao da, za razliku od NATO-a, EU nije vojna organizacija i zato članstvo u toj strukturi ne predstavlja prijetnju Rusiji. Istakao je da Moskva prati korake EU i da sumnja da će "rusofobična politika" bloka uskoro prestati.

Bayramov je rekao da je prioritet Bakua normalizacija odnosa i dugoročni mir u regiji, te da ovaj proces ne može biti "talac" Minske grupe OSCE-a o Karabahu.

Naglasio je da je Minska grupa prije oko tri decenije dobila zadatak da riješi spor oko Karabaha, ali da nije postigla nikakve rezultate.



TRT Balkan / agencije