Evropska komisija će odgoditi isplate Poljskoj u okviru Nacionalnog plana oporavka jer Varšava još uvijek ne ispunjava kriterije uslovljavanja.     Foto: Reuters

Evropska komisija će odgoditi isplate Poljskoj u okviru Nacionalnog plana oporavka jer Varšava još uvijek ne ispunjava kriterije uslovljavanja, rekao je glasnogovornik Evropske komisije, u momentima zabrinutosti za nezavisno pravosuđe u Poljskoj.

"Kao rezultat neispunjavanja uslova, Komisija ne može izvršiti bilo kakvu nadoknadu troškova koje je podnijela Poljska, osim tehničke pomoći i radnji koje doprinose ispunjavanju uslova," kazao je Stefan De Keersmaecker, glasnogovornik Evropske komisije, za poljski dnevnik "Rzeczpospolita".

Poljska ukupno očekuje 24 milijarde eura (24,5 milijardi dolara) u vidu subvencija i 12 milijardi eura zajmova za obnovu privrede nakon pandemije koronavirusa.

Evropska komisija je u junu odobrila program Nacionalnog plana oporavka.

Kako navodi dnevnik "Rzeczpospolita", odgađanje isplate će uticati i na sredstva iz kohezione politike, što je mnogo veći iznos - više od 75 milijardi evra subvencija u budžetu EU za period 2021-2027.

Vlada je mjesecima govorila da će Poljska dobiti novac za implementaciju plana, uprkos rezervama koje je Evropska komisija izrazila u vezi s promjenama koje je omogućio ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro za koje je rekla da i dalje ugrožavaju nezavisnost pravosuđa u zemlji.

Poljski Ustavni sud u septembru 2021. godine odgodio je ročište o tome imaju li primat evropski ugovori ili nacionalni ustav, pitanju koje koči isplatu evropskog novca Varšavi.

Premijer Mateusz Morawiecki obratio se tada Ustavnom sudu u sklopu spora s EU u vezi reformi poljskog pravosuđa, koje bi po ocjeni Brisela mogle potkopati njegovu nezavisnost.
Primat evropskog prava nad nacionalnim jedno je od temeljnih načela EU.

TRT Balkan / agencije