Litvanija je bila prva koja se povukla iz platforme saradnje 2021. godine.      Foto: AA

Estonija i Latvija povukle su se u četvrtak iz "Inicijative 17+1" koja Kinu povezuje sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, zbog rastuće zabrinutosti o odnosu Pekinga i Moskve.
"Estonija je odlučila da više neće učestvovati u platformi saradnje između zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine. Estonija će nastaviti da radi na konstruktivnim i pragmatičnim odnosima s Kinom, što uključuje unapređenje odnosa na relaciji EU - Kina u skladu s međunarodnim poretkom zasnovanim na pravilima i vrijednostima kao što su ljudska prava", navodi se u saopštenju estonskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ministarstvo je saopštilo je da je, "s obzirom na trenutne prioritete svoje vanjske i trgovinske politike, Latvija odlučila da prekine svoje učešće u okviru saradnje zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine".
"Latvija će nastaviti težiti konstruktivnim i pragmatičnim odnosima s Kinom kako bilateralno, tako i kroz saradnju EU i Kine zasnovanu na obostranoj koristi, poštovanju međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", navodi se u saopštenju.

Ovi potezi podrazumijevaju udarac kineskim diplomatskim inicijativama na evropskom kontinentu, navodi novinska organizacija Politico sa sjedištem u Briselu.

Litvanija je bila prva koja se povukla iz platforme saradnje 2021. godine.

Kineska deklaracija o prijateljstvu "bez granica" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom predstavlja veliku zabrinutost za baltičke nacije.

TRT Balkan / agencije