Eruptirao japanski vulkan Sakurajima, lokalno stanovištvo evakuisano

Eruptirao japanski vulkan Sakurajima, lokalno stanovištvo evakuisano

Vulkan na glavnom južnom japanskom otoku Kyushu eruptirao je u nedjelju navečer.
Trenutno nema izvještaja o šteti ili povrijeđenima, ali je stanovnicima savjetovano da se evakuišu.      Foto: Reuters

Japanska meteorološka agencija saopštila je da je vulkan Sakurajima eruptirao u južnoj prefekturi Kagošima oko 20:05 sati po lokalnom vremenu, izbacivši kamenje duž 2,5 kilometra.

Trenutno nema izvještaja o šteti ili povrijeđenima u obližnjim gradovima, ali je stanovnicima savjetovano da se evakuišu.

Snimci na japanskoj javnoj televiziji NHK prikazuju lavu i plamen u blizini kratera, kao i tamni dim pepela koji se uzdiže visoko u nebo.

“Stavit ćemo živote ljudi na prvo mjesto i učiniti sve što je u našoj moći da procijenimo stanje i odgovorimo na svaku hitnu situaciju”, rekao je novinarima zamjenik glavnog sekretara kabineta Yoshihiko Isozaki.

Pozvao je stanovnike ovog područja da obrate pažnju na najnovije informacije lokalnih vlasti, kako bi zaštitili svoje živote.

Vlasti su podigle uzbunu od opasnosti erupcije na najviši, peti nivo, a blizu 120 stanovnika obližnjih mjesta napustilo je svoje domove.

Agencija je upozorila na obrušavanje vulkanskih stijena u područjima tri kilometra od kratera i mogući protok lave, pepela i gorućeg gasa u krugu dva kilometra.
Sakurajima, koji se nalazi oko 1.000 kilometara jugozapadno od Tokija, jedan je od najaktivnijih vulkana u Japanu i više puta je eruptirao. Nekada je to bio otok, ali je postao poluotok nakon erupcije 1914. godine.

TRT Balkan / agencije