22. jula, Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su sporazum u Istanbulu o ponovnom otvaranju tri ukrajinske crnomorske luke za izvoz ukrajinskog žita.     Foto: Reuters

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan otputovao je u posjetu ukrajinskom gradu Lavovu gdje će se sastati s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Erdogan će u četvrtak održati bilateralni sastanak sa Zelenskim u palači Potocki i razgovarati o svim aspektima odnosa Turkiye i Ukrajine na nivou strateškog partnerstva.

Bilateralni razgovori će biti praćeni trilateralnim samitom sa Guterresom. Očekuje se da će nakon trilateralnog sastanka održati zajedničku konferenciju za novinare.

Njih trojica će razgovarati o koracima koji se mogu preduzeti za okončanje ukrajinsko-ruskog sukoba diplomatskim putem, povećanjem aktivnosti mehanizma uspostavljenog za izvoz ukrajinskog žita na svjetska tržišta, navodi tursko predsjedništvo.

Dogovor o žitu

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula u Istanbulu sporazum o ponovnom otvaranju tri ukrajinske crnomorske luke za izvoz ukrajinskog žita obustavljenog zbog sukoba između Rusije i Ukrajine, sada već šesti mjesec.

Kako bi se nadgledao proces, 27. jula je zvanično pokrenut Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu, koji se sastoji od predstavnika tri zemlje i UN-a, kako bi se trgovačkim brodovima omogućio siguran transport komercijalnih namirnica i đubriva.

Prema UN-u, Guterres bi također trebao posjetiti ukrajinski lučki grad Odesu kako bi vidio kretanje žita nakon trilateralnog sastanka.

Guterres će u subotu posjetiti Turkiye i JCC u Istanbulu.

TRT World