Erdogan: "Prijetnju prema jednoj treba tumačiti kao prijetnju svim članicama NATO-a."     Foto: AA

Rekavši da članstvo u NATO-u uključuje i odgovornosti, Recep Tayyip Erdogan je izjavio: "Ako Švedska i Finska žele postati članice NATO-a, moraju uzeti u obzir sigurnosne brige Turkiye, koja je članica Alijanse već 70 godina".

Švedska je, zajedno s Finskom, prošlog mjeseca zvanično podnijela zahtjev za pridruživanje NATO-u, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara.

Međutim, Turkiye, dugogodišnja članica Alijanse, izrazila je niz primjedbi na kandidature za članstvo, kritikujući zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim organizacijama.

"Održat ćemo kvadrilateralni sastanak o kandidaturama Švedske i Finske za članstvo i vidjeti do koje tačke su došli. Ne želimo puke riječi, već rezultate", rekao je Erdogan.

On je dodao kako Ankara očekuje da Stockholm i Helsinki spriječe slobodno djelovanje terorističke organizacije PKK, YPG/PYD i svih drugih ogranaka u njihovim zemljama.

"Očekujemo od naših saveznika da ne prave diskriminaciju između članica NATO-a, i prijetnju prema jednoj treba tumačiti kao prijetnju svim članicama", rekao je Erdogan.

U svojoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, koja traje duže od 35 godina, PKK – koju Turkiye, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, odgovorna je za smrt više od 40.000 osoba, uključujući žene i djecu. Ankara je u proteklih deset godina od Švedske i Finske tražila izručenja pripadnika PKK-a i organizacije FETO koja stoji iza neuspjelog državnog puča 2016. godine.

Turski predsjednik je kazao i da je jutros telefonski razgovarao s američkim kolegom Joeom Bidenom i da su se načelno dogovorili da se večeras ili sutra sastanu u Madridu, na marginama samita NATO-a.

On je također odbacio mogući sastanak s grčkim premijerom Kyriakosom Micotakisom, rekavši da nema sastanka s Grčkom dok se "ne urazumi".

TRT Balkan / agencije