Erdogan je rekao i da lideri učesnici samita u Pragu cijene tursku posredničku ulogu između Rusije i Ukrajine.      Foto: AA

Međunarodni događaji i dalje pokazuju koliko je Turkiye ključna za Evropu, rekao je u ponedjeljak predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

"Zapravo, svaki razvoj događaja u svijetu otkriva činjenicu da je Turkiye neophodna za Evropsku uniju i evropski region", rekao je Erdogan nakon sastanka Vlade u glavnom gradu Turkiye, Ankari.
Erdoganove izjave uslijedile su nakon prošlosedmične posjete Pragu, glavnom gradu Češke, gdje je prisustvovao prvom sastanku Evropske političke zajednice da bi prenio stavove, doprinose i procjene Turkiye o izazovima s kojima se Evropa suočava u smislu mira i bezbjednosti, energije, klime i ekonomije.
Erdogan je rekao da je na marginama skupa imao sastanke s brojnim liderima, među kojima i s armenskim premijerom Nikolom Pashinyanom.
Tokom sastanaka u Pragu, Erdogan je rekao da Turkiye želi riješiti probleme u egejskom i mediteranskom području u okviru međunarodnog prava.
On je pozvao Evropsku uniju da pozove Grčku na dijalog na bilateralnoj osnovi umjesto da podržava ilegalne inicijative maskirane kao jedinstvo ili solidarnost.
Erdogan je rekao i da lideri učesnici samita u Pragu cijene tursku posredničku ulogu između Rusije i Ukrajine.
Govoreći o situaciji u zemlji naglasio je da je Turkiye u augustu ove godine zabilježila više od 31 milion zaposlenih, što je najviše u historiji Republike.
Prema njegovim riječima, Turkiye je 100 procentno dopunila spremnike zaliha prirodnog gasa i spremila se za eventualni rast potražnje i neočekivane prekide u isporuci.

TRT Balkan / agencije