Povodom druge godišnjice pobjede Azerbejdžana u Karabahu, turski predsjednik je ponovio podršku Ankare Bakuu.     Foto: AA

Turkiye ulaže "sve napore" da okonča sukobe u Ukrajini, kao i da spriječi prehrambenu krizu, izjavio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na samitu Organizacije turkijskih zemalja u Uzbekistanu.

"Ulažemo sve napore da putem pravednog mira okončamo sukobe koji u Ukrajini traju već devet mjeseci. Čineći to, činimo neophodne intervencije da spriječimo prehrambenu krizu", rekao je Erdogan tokom obraćanja na samitu.

Dodao je da države članice Organizacije turkijskih zemalja prolaze kroz osjetljiv period ispunjen "rizicima i prilikama".

"U ovom periodu vidimo da je za nas postalo mnogo kritičnije jačanje saradnje, solidarnosti i harmonije na svim poljima", rekao je Erdogan.

Povodom druge godišnjice pobjede Azerbejdžana u Karabahu, turski predsjednik je ponovio podršku Ankare Bakuu.

"Mirovni proces na Južnom Kavkazu i dalje je krhak uprkos svim pokušajima Azerbejdžana. Mi smo uz Azerbejdžan u njegovoj potrazi za mirom, kao i u njegovim borbama", poručio je Erdogan.

Pozvao je turkijske države da prošire saradnju u prevenciji i upravljanju neregularnim migracijama, ističući da je Turkiye zemlja koja ugošćuje najviše izbjeglica u svijetu od 2014. godine.

"Bilo bi prikladno da razvijemo zajednički koncept bezbjednosti i nastavimo sastanke sekretara Vijeća bezbjednosti“, dodao je turski predsjednik.

Također je rekao da bi Organizacija turkijskih zermalja trebala implementirati fond za jačanje saradnje.

"Bilo bi korisno što prije implementirati Turkijski investicijski fond. Vjerujem da će finansijske mogućnosti koje pruža fond ojačati našu saradnju i ubrzati naše aktivnosti", naglasio je Erdogan

TRT Balkan / agencije