Erdogan, Putin i drugi lideri na samitu Šangajske organizacije za saradnju

Erdogan, Putin i drugi lideri na samitu Šangajske organizacije za saradnju

Samit se održava u Palati nezavisnosti u glavnom gradu Kazahstana, a domaćin je predsjednik te zemlje Tokayev.
Skup se održava u formatu “SCO+“ s obzirom da učestvuju lideri država članica SCO-a, kao i lideri partnerskih zemalja.           Foto: AA

Lideri zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (SCO) okupili su se na 24. samitu te organizacije u Astani, a sastanku prisustvuje i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Samit se održava u Palati nezavisnosti u glavnom gradu Kazahstana, a domaćin je predsjednik te zemlje Kassym-Jomart Tokayev.

Skup se održava u formatu “SCO+“ s obzirom da učestvuju lideri država članica SCO-a, kao i lideri partnerskih zemalja.

Na samitu prisustvuju turski predsjednik Erdogan, ruski predsjednik Vladimir Putin, kineski predsjednik Xi Jinping, predsjednik Kazahstana Tokayev, predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev, predsjednik Kirgistana Sadir Djaparov, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahman, iranski vršilac dužnosti predsjednika Muhammed Muhbir, indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaish, predsjednik Mongolije Ukhnaagin Khurelsukh, premijer Pakistana Shahbaz Sharif, predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, emir Katara šeik Tamim bin Hamad Al Thani, član Vrhovnog vijeća Ujedinjenih Arapskih Emirata Saud bin Sakar al-Kasimi, lider Turkmenistana i šef za javne odnose Gurbanguli Berdimuhamedov i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.

Bjelorusija je na ovom samitu postala deseta punopravna članica SCO-a. Partner u dijalogu u SCO-u postala je 2010. godine, a status države posmatrača dobila je 2015.

Organizacija je osnovana 2001. godine u Šangaju. U početku okupljala je šest zemalja, odnosno Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Kinu, Tadžikistan i Uzbekistan. Indija i Pakistan su se pridružili 2017. godine, a Iran 2023.

Status država posmatrača imaju Afganistan i Mongolija, a još 14 zemalja su partneri u dijalogu, uključujući i Republiku Turkiye.

TRT Balkan / agencije