Erdogan je dodao kako je svijet danas suočen s brojnim problemama i izazovima.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan danas je govorio na 22. samitu šefova država Šangajske organizacije za saradnju (SCO), kojem je prisustvovao kao poseban gost, na sjednici na kojoj su prisustvovali članovi zemalja posmatrača i šefovi delegacija specijalnih gostiju.

Navodeći da Turkiye "ima izniman položaj kao najzapadnija azijska i najistočnija evropska zemlja", Erdogan je rekao da ona ima ljudske, kulturne i političke veze s Azijom koje sežu hiljadama godina unazad.

"Zahvaljujući statusu partnera u dijalogu posljednjih 10 godina, ovo mjesto (SCO) je postalo jedan od naših prozora u Aziju", rekao je Erdogan, naglašavajući kako vjeruje da će zajedničkim snagama svoju saradnju podići na još veći nivo.

Erdogan je dodao kako je svijet danas suočen s brojnim problemama i izazovima te poručio kako se ti izazovi mogu prevladati samo globalnom saradnjom.

"Iako je u ovom periodu trebalo biti više jedinstva, neke su zemlje, nažalost, radije podigle svoje zidove i zatvorile se u sebe. Kako se zidovi dižu, savjesti postaju pustinje, a glasovi potlačenih se sve manje čuju. Najbolniji primjer toga iskusili smo u epidemiji koronavirusa. Nažalost, međunarodne organizacije i razvijene zemlje nisu položile na ispitu tokom ove globalne epidemije, koja još jednom podsjeća da je cijelo čovječanstvo u istom čamcu", rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je njegova zemlja tokom pandemije koronavirusa obezbijedila i poslala pomoć u 161 zemlju i u 12 međunarodnih organizacija.
Erdogan je još jednom ponovio rečenicu da je "svijet veći od petice", misleći na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a te podvukao da je poredak uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata izgubio sposobnost rješavanja kriza.

"Naš cilj je uspostaviti zonu mira u našoj regiji i šire uz pristup inicijativne diplomatije koja stavlja u centar ljude i ljudske vrijednosti. U tom kontekstu ulažemo velike napore da se sukobi u Ukrajini što prije okončaju diplomatskim putem. Imamo učinkovitu saradnju s Ujedinjenim narodima i stranama na mjestu otpreme ukrajinskog žita preko Crnog mora. Također se iskreno trudimo isporučiti žito onima kojima je najpotrebnije, posebno našoj braći i sestrama u Africi", rekao je Erdogan.

Erdogan je podsjetio da terorizam, nažalost, ne poznaje granice na globalnom nivou i negativno utječe na sve države.

"Turkiye je zemlja koja je žrtvovala desetine hiljada svojih građana terorističkim organizacijama i veoma dobro poznaje i prepoznaje krvavo lice terorizma. Iako smo često ostajali sami u našoj 40-godišnjoj borbi protiv separatističkog terorizma, odlučno nastavljamo našu borbu protiv svih oblika i manifestacija terorizma, uključujući YPG, FETO, ISIS. Mi smo spremni da dodatno ojačamo naš dijalog sa SCO-om o pitanjima koja se tiču ​​naše zajedničke sigurnosti", zaključio je Erdogan.

TRT Balkan / agencije