Turski predsjednik je izrazio zahvalnost Zelenskom na saučešću koje je uputio povodom nedavnog terorističkog napada u Istanbulu.     Foto: Reuters

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Kako se navodi u saopštenju Ureda za komunikacije turskog predsjednika, dvojica čelnika su razgovarali o dešavanjima u vezi sa rusko-ukrajinskim ratom te o dogovoru za isporuku žitarica.

Erdogan je izrazio zahvalnost Zelenskom na konstruktivnom odnosu prema produženju istanbulskog sporazuma o izvozu žitarica.

Erdogan je također naglasio pozitivna iskustva u vezi sa sporazumom o žitaricama i razmjenom zarobljenika, napominjući da bi bilo u interesu svih da se takav pristup proširi i na pregovore, posebno na pitanje prekida vatre.

Turski predsjednik je izrazio zahvalnost Zelenskom na saučešću koje je uputio povodom nedavnog terorističkog napada u Istanbulu.

Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru produžen je u četvrtak za 120 dana, počevši od 19. novembra 2022. godine.

Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

TRT Balkan / agencije