Erdogan doputovao u Indoneziju radi učešća na samitu lidera zemalja G20

Erdogan doputovao u Indoneziju radi učešća na samitu lidera zemalja G20

Grupu 20 (G20) čini 19 najrazvijenijih država svijeta i Evropska unija.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se sa indonezijskim kolegom Jokom Widodom.     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan doputovao je na Bali u Indoneziji radi učešća na samitu lidera zemalja G20.

Erdogana su, na međunarodnom aerodromu Bali Ngurah Rai dočekali, između ostalih, indonezijski ministar zdravlja Budi Gunadi Sadikin, guverner Balija Wayan Koster i turski ambasador Ahmet Cemil Miroglu.

S turskim predsjednikom su i supruga Emine Erdogan, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar trezora i finansija Nureddin Nebati, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, šef Direkcije za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye Fahrettin Altun, glasnogovornik Ureda predsjednika Ibrahim Kalin, šef Direkcije za odbrambenu industriju Ismail Demir i glasnogovornik AK Parti Omer Celik.
Grupu 20 čini 19 najrazvijenijih država svijeta i Evropska unija.

Sastanak Erdogana i Widodoa

Erdogan i Widodo su razgovarali o svim aspektima bilateralnih veza između Turkiye i Indonezije te koracima za unapređenje saradnje.

Erdogan je zahvalio Widodu na uspješnom mandatu predsjedavanja Grupom 20 (G20) i izrazio zadovoljstvo što Indonezija preuzima predsjedavanje MIKTA-om od Turkiye u aprilu 2023. godine.

MIKTA je partnerstvo koje čine Meksiko, Indonezija, Južna Koreja, Turkiye i Australija, a osnovano je 2013. godine. Svih pet zemalja u grupi su članice G20.

"Mehanizam savjeta za stratešku saradnju na visokom nivou koji smo danas zajedno uspostavili je od historijskog značaja za naše bilateralne odnose", rekao je Erdogan.

Turkiye i Indonezija su potpisale pet sporazuma u oblastima odbrane, životne sredine i šumarstva radi daljeg razvoja bilateralnih odnosa.

Turkiye je bila jedna od prvih nacija koja je priznala nezavisnost Indonezije, a diplomatski odnosi uspostavljeni su 1950. godine.

TRT Balkan / agencije