Vlada Zimbabvea za pojavu malih boginja okrivljuje nedostatke imunizacije zbog vjerskih i tradicionalnih uvjerenja zbog kojih su neka djeca propustila besplatni nacionalni program vakcinacije.      Foto: Reuters

Najmanje 700 djece je umrlo nakon pojave malih boginja koja pustoši južnoafričku državu bez izlaza na more, Zimbabve, od ovog aprila.

Od 4. septembra 2022. Zimbabve je imao 6.291 potvrđen slučaj, 4.459 oporavljenih i 698 smrtnih slučajeva, objavilo je Ministarstvo zdravlja na Twitteru u ponedjeljak.

"Kumulativno, 47,8% slučajeva prijavljeno je iz provincije Manicaland u istočnom Zimbabveu, dok provincija Mashonaland West ima najveću ukupnu stopu smrtnosti (16,5%)."

"U međuvremenu, muškarci čine 52,7% ukupnog broja slučajeva", dodali su iz Ministarstva.

UNICEF je izrazio zabrinutost zbog povećanja broja umrlih od malih boginja.

"UNICEF je duboko zabrinut zbog broja slučajeva i smrti među djecom, zbog pojave malih boginja u Zimbabveu", navodi se u saopštenju UNICEF-a u ponedjeljak.

Odgovor Vlade

Dana 10. aprila, okrug Mutasa u provinciji Manicaland postao je prvi okrug koji je prijavio epidemiju malih boginja.

UNICEF trenutno podržava odgovor vlade Zimbabvea, a timovi za brzu reakciju raspoređeni su u pogođenim okruzima.

„UNICEF pomaže vladi da kontroliše epidemiju kroz praćenje slučajeva u zajednici i aktivnosti dopunske imunizacije“, dodaje se u saopštenju UNICEF-a.

Vlada Zimbabvea za izbijanje malih boginja okrivljuje nedostatak imunizacije zbog vjerskih i tradicionalnih uvjerenja, zbog kojih su neka djeca propustila besplatni nacionalni program vakcinacije.


TRT World