Skoro milion djece je nasilno odvedeno iz svojih domova.      Foto: Rueters

Regionalna direktorica Dječijeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) za Bliski istok i Sjevernu Afriku Adele Khodr rekla je da je Pojas Gaze postao najopasnije mjesto na svijetu za djecu.

Dala je informacije o smrti i ranjavanju djece i humanitarnoj situaciji nakon izraelskih napada na Pojas Gaze.

"Nakon što je skoro milion djece nasilno protjerano iz svojih domova, Pojas Gaze je postao najopasnije mjesto na svijetu za djecu", rekla je Khodr.

Napominjući da izvještaji govore da svaki dan budu ubijene desetine djece, Khodr je navela da su se mjesta na kojima se djeca igraju pretvorila u hrpu ruševina.

Izjavila je da UNICEF i druge humanitarne organizacije već sedmicama zvone na uzbunu, ističući da su ekipe na terenu naišle na djecu koja su izgubila udove ili su zadobila opekotine trećeg stepena ili su bila traumatizirana zbog nasilja koje traje oko njih.

"Skoro milion djece je nasilno odvedeno iz svojih domova. Sada se šalju južnije, u mala i prenaseljena područja bez vode, hrane ili ikakve zaštite. Zbog toga su izloženi povećanom riziku od respiratornih infekcija i bolesti koje se prenose vodom. Suša, neuhranjenost i bolesti im ugrožavaju živote", pojasnila je Khodr.

Smatra da su ograničenja uvedena u isporuci pomoći za spašavanje života u Pojasu Gaze još jedna smrtna kazna za djecu.

Upozorila je da su ljudi dovedeni u očaj, posebno u sjeni intenzivnog pritiska izazvanog praksama koje su se dogodile nakon završetka "humanitarne pauze".

Navela je da je trenutni i trajni humanitarni prekid vatre jedini način da se spriječi ubistvo i ranjavanje djece.

Smatra da je trajni humanitarni prekid vatre ujedno i jedini način da se zaštite civili i osigura dostava hitno potrebne pomoći za spašavanje života.

Pozivajući da se omogući ulazak sveobuhvatne humanitarne pomoći u regiju kako bi se spriječile poteškoće i daljnje patnje, Khodr je naglasila da UNICEF i humanitarne organizacije trebaju imati siguran pristup djeci i njihovim porodicama gdje god da se nalaze u Pojasu Gaze, uključujući i sjever.

TRT Balkan / agencije