Naglašeno je kako su devetojanuarskom slavlju prethodile i pratile takozvane ‘svečane akademije’ u Banjoj Luci i Brčko distriktu 8. i 10. januara.     Foto: AA

Odabir Istočnog Sarajeva za ovogodišnje obilježavanje 9. januara smatramo dodatnim i posebno ciničnim provokativnim činom. Također, bezrezervno osuđujemo prisustvovanje ovim nezakonitim događajima nekoliko srbijanskih ministara, čelnika Skupštine Srbije i po prvi put dva ministra tehničke vlade Crne Gore, poručili su predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Romeo Franz i stalni izvjestitelj za BiH i Kosovo Paulo Rangel.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Romeo Franz i stalni izvjestitelj za BiH i Kosovo Paulo Rangel uputili su saopćenje u povodu nedavnog obilježavanja neustavnog "Dana RS-a" u kojem su zatražili od Evropske unije ciljane sankcije i suspenziju sredstava Miloradu Dodiku.

"Rukovodstvo entiteta RS je 9. januara još jednom proslavilo ‘Dan Republike Srpske’ mimo višegodišnjih presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je proglasio neustavnim i samoproglašeni praznik i referendum iz 2016. godine. Ignoriranje ovih rješenja predstavlja kazneno djelo", navodi se u saopćenju.

Naglašeno je kako su devetojanuarskom slavlju prethodile i pratile ga takozvane ‘svečane akademije’ u Banjoj Luci i Brčko distriktu 8. i 10. januara.

"Odabir Istočnog Sarajeva za ovogodišnje obilježavanje 9. januara smatramo dodatnim i posebno ciničnim provokativnim činom. Također, bezrezervno osuđujemo prisustvovanje ovim nezakonitim događajima nekoliko srbijanskih ministara, čelnika Skupštine Srbije i po prvi put dva ministra tehničke vlade Crne Gore", poručili su.

"U više navrata smo isticali da u Evropi nema mjesta za negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, koji su nespojivi s pojmovima istine, pravde i dostojanstva žrtava i preživjelih. Oni osujećuju sve pokušaje pomirenja i riskiraju održavanje opasnih podjela unutar zemlje", istaknuto je u saopćenju.

Navedeno je da u pozadini agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine koji je u toku, dodjela najvišeg odlikovanja Republike Srpske Vladimiru Putinu povodom ovogodišnjeg 'Dana Republike Srpske' dovoljno govori o 'osjećaju pripadnosti' vodstva Republike Srpske i njenog prezira prema temeljnim evropskim vrijednostima. Kao i učešće Noćnih vukova u povorci 9. januara.

"Nekoliko crvenih linija je pređeno i krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica odstupi od čvrstih verbalnih izjava i poduzme konkretne, ciljane mjere protiv onih koji nastavljaju namjerno i sistemski podrivati ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima. Milorad Dodik je svojim izjavama i postupcima de facto dezavuirao politički sporazum od 12. juna 2022. godine koji je potpisao. Ponavljamo poziv Evropskog parlamenta iz njegove rezolucije od 6. jula 2022. o EU, njegovim državama članicama i međunarodnoj zajednici 'da slijede primjer Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva i koriste sve raspoložive alate, naime, ciljane sankcije i obustavu sredstava, protiv destabilizirajućih aktera u zemlji, uključujući one koji prijete teritorijalnom poretku BiH, posebice Milorada Dodika' i pozvati na brzu, opipljivu i vjerodostojnu kaznenu akciju", zaključeno je u saopćenju.

Podsjećamo, SAD je Milorada Dodika stavio na crnu listu još 2017. godine a u januaru prošle godine sankcije su mu proširene.

Kako je tada istakao zvaničnik Ministarstva finansija SAD-a Brian E. Nelson, sankcije lideru SNSD-a uvedene su „zbog Dodikove destabilizirajuće koruptivne aktivnosti i pokušaja demontaže Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, a što ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine i cijelog regiona“.

U obrazloženju odluke se ističe da je Dodik „potkopao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska“.

„Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju kako bi akumulirao lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podjele odražava njegove napore da unaprijedi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti", dodali su u obrazloženju.
TRT Balkan / agencije