Ekvador: U oružanom napadu ubijen predsjednički kandidat Villavicencio

Ekvador: U oružanom napadu ubijen predsjednički kandidat Villavicencio

Villavicencio je ranije rekao da je primio brojne prijetnje smrću.
Predsjednik Guillermo Lasso potvrdio je da je Villavicencio ubijen.             Foto: AA

Predsjednički kandidat Ekvadora Fernando Villavicencio, poznat po svom "stavu protiv korupcije" uoči predsjedničkih izbora zakazanih za 20. august, preminuo nakon što je teško ranjen u oružanom napadu.

Voditelji njegove predizborne kampanje potvrdili su lokalnim medijima da je Villavicencio ubijen s tri hica u glavu dok je ulazio u svoj automobil nakon događaja kojem je prisustvovao u glavnom gradu Kitu.

Glavni tužilac Ekvadora naveo je da je osumnjičeni koji je izveo napad upucan u pucnjavi sa snagama sigurnosti i da je preminuo od zadobivenih povreda.

Također je navedeno da je u napadu povrijeđeno devet osoba, među kojima i kandidat za saborskog zastupnika te dva policajca.

Predsjednik Guillermo Lasso potvrdio je da je Villavicencio ubijen, istaknuvši da iza ubistva, počinjenog manje od dvije sedmice prije predsjedničkih izbora, stoji "organizirani kriminal".

"Mogu vas uvjeriti da ovaj zločin neće proći nekažnjeno. Kriminalne grupe su otišle predaleko, ali će osjetiti svu težinu zakona", rekao je Lasso.

U akcijama koje je provela policija u Kitu uhapšeno je šest osoba za koje se sumnja da su povezani s incidentom.

Villavicencio je ranije rekao da je primio brojne prijetnje smrću, uključujući i one od čelnika meksičkog "Sinaloa kartela", jedne od međunarodnih organiziranih kriminalnih grupa koje djeluju u Ekvadoru.

TRT Balkan / agencije