Podrška AfD-u u bivšim komunističkim istočnonjemačkim pokrajinama bila je znatno veća od njenog rezultata ostvarenog na nacionalnom nivou od 15,9 posto.              Foto: AA

Krajnje desničarska stranka AfD osvojila je najviše glasova u pet saveznih pokrajina na istoku Njemačke na nedjeljnim izborima za Evropski parlament, odražavajući rastuću političku podjelu u toj zemlji.

Prema preliminarnim rezultatima, ova antiimigrantska stranka osvojila je 31,8 posto glasova u Saksoniji, 30,7 posto u Tiringiji, 30,5 posto u Saksoniji-Anhalt, 28,3 posto u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji i 27,5 posto u Brandenburgu.

Podrška AfD-u u bivšim komunističkim istočnonjemačkim pokrajinama bila je znatno veća od njenog rezultata ostvarenog na nacionalnom nivou od 15,9 posto.

Bio je to najbolji do sada rezultat AfD-a za Evropski parlament, čime je postao druga stranka u Njemačkoj.

Izlazne ankete su pokazale da je većina glasača AfD-a zabrinuta za svoje ekonomsko blagostanje i da zahtijevaju jače mjere za zaustavljanje neregularnih migracija.

Čak 94 posto AfD-ovih birača je izrazilo zabrinutost da uticaj islama u Njemačkoj “postaje prejak“.

Prema reprezentativnoj anketi javnog emitera ARD-a , 51 posto onih koji su glasali za AfD reklo je da vjeruje u politiku koju vodi ova stranka. Oko 44 posto ispitanika je reklo da je glasalo za AfD iz protesta ili razočaranja drugim strankama.

AfD je posljednjih godina bio upleten u brojne skandale, uključujući tajni sastanak njenih visokih dužnosnika radi planiranja masovnog protjerivanja imigranata, što je izazvalo sumnju u privrženost stranke demokratskim vrijednostima.

Njemačka domaća obavještajna agencija pratila je omladinsko krilo AfD-a i razne ogranke zbog sumnje na antidemokratske aspiracije unutar stranke.

Posljednjih godina istaknuti članovi stranke izazvali su kontroverzu svojim antiimigrantskim, antisemitskim i islamofobičnim primjedbama. Kritičari optužuju AfD da potiče ksenofobiju i antimuslimanski rasizam u Njemačkoj.

TRT Balkan / agencije