Tvrdnje Izraela da su civilni objekti u Gazi izgubili status koji zahtijeva zaštitu i da su postali vojni ciljevi, moraju se dokazati prije nego što se pokrene napad na te ciljeve.     Foto: AA

Stručnjaci za međunarodno pravo smatraju da izraelski napadi na blokirani Pojas Gaze predstavljaju prijetnju etničkog čišćenja i da bi Međunarodni krivični sud (MKS) trebao poduzeti akciju.

Ardi Imseis, profesor međunarodnog prava na Queen's univerzitetu i Hakan Erkiner, vanredni profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Marmara Hakki komentirali su za Anadolu izraelske napade na Gazu u kontekstu međunarodnog prava.

Profesor Imseis je istakao da je međunarodno humanitarno pravo veoma jasno.

“Sve zaraćene strane, u ovom slučaju Oružane snage Izraela i Hamas, moraju se pridržavati osnovnih principa kao što su razlikovanje vojnih od civilnih meta, proporcionalnost i predostrožnost u napadima“, rekao je Imseis.

Kazao je da u okviru tih principa strane u oružanom sukobu uvijek treba da prave razliku između civila i civilnih ciljeva i boraca i vojnih ciljeva, te je naglasio da napadi mogu biti usmjereni samo na borce i vojne ciljeve, a da je gađanje civila i civilnih objekata nedopustivo.

Imseis je naveo da je, prema principu proporcionalne upotrebe sile, zabranjeno izvođenje napada tamo gdje postoji konkretna i direktna vojna prednost koja može dovesti do smrti ili ranjavanja većeg broja civila ili oštećenja civilnih objekata.

Naglasivši da treba preduzeti mjere predostrožnosti tokom napada, Imseis je rekao da je važno preduzeti sve moguće mjere predostrožnosti kako bi se smanjila i spriječila mogućnost slučajne smrti ili ranjavanja civila i oštećenja civilnih objekata.

Dodao je da je jasno da Izrael i Hamas krše principe, te je naveo da je neselektivno izraelsko bombardiranje gusto naseljenih civilnih područja Izraela najveći primjer za to.

Neophodni dokazi za pokretanja napada na zaštićene ciljeve

Napominjući da Izrael tvrdi da su civilni objekti u Gazi, kao što su bolnice, crkve, džamije i kuće, izgubili status koji zahtijeva zaštitu i da su postali vojni ciljevi, Imseis je rekao da Izrael to mora dokazati prije nego što pokrene napad na te ciljeve.

“U nedostatku takvih dokaza, međunarodno pravo navodi da ti objekti moraju biti zaštićeni. Upotreba sile protiv takvih objekata predstavlja ratni zločin, koji također nosi individualnu krivičnu odgovornost“, rekao je Imseis.

Istakao je da je jasno da Izrael u svojim aktivnostima ne pravi razliku između civila i boraca, te je dodao da je onemogućeno snabdijevanje Pojasa Gaze hranom, vodom, gorivom i strujom.

Podsjetivši da je izgladnjivanje strogo zabranjeno kao metoda rata i kolektivnog kažnjavanja, Imseis je kazao da se radi o ratnim zločinima koji će također dovesti i do individualne krivične odgovornosti.

Podsjetio je i na apel Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) na prekid vatre 27. oktobra, te je dodao da se od tada povećao broj zemalja koje kritikuju sistematske i neselektivne napade Izraela na civilno stanovništvo u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Naveo je da postoji zabrinutost i zbog slanja palestinskih civila sa sjevera ka jugu Pojasa Gaze.

“Izrael je rekao da je taj potez za njihovu sigurnost, ali te iste ljude je Izrael bombardirao ili dok su se kretali prema jugu ili kada su stigli na jug. Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za Palestinu Francesca Albanese rekla je 14. oktobra da je jasno da postoji velika prijetnja etničkog čišćenja u Pojasu Gaze, uz neselektivno bombardiranje i izgladnjivanje stanovništva“, rekao je Imseis.

Profesor smatra da MKS ima dovoljno dokaza za pokretanje krivičnog postupka. Podsjetivši da je Izrael prije 75 godina okupirao palestinske teritorije, Imseis je kazao da je neprijateljstvo na primjeru Gaze dostiglo vrhunac.

“Bez angažmana Međunarodnog krivičnog suda, svaki dan koji prolazi samo će donositi gubitak više života, posebno mnogo na strani slabijih i bespomoćnijih palestinskih civila“, zaključio je Imseis.

Izraelske metode nespojive sa pravom na samoodbranu

Profesor sa Univerziteta Marmara Erkiner je također izjavio da je izraelskim masakrima nad civilima u Gazi prekršeno ne samo međunarodno pravo, već i međunarodni moralni kodeks.

“Ovo su vrlo ozbiljna kršenja međunarodnog prava i normi. Zapadne države pokazuju teški nemoral ćuteći na izraelsko ponašanje i napade. Iz pravne perspektive, Izrael ni pod kojim okolnostima ne može djelovati na ovaj način u okviru prava o samoodbrani“, rekao je Erkiner i dodao da nesrazmjerna upotreba sile ne može biti legitimna i da je napad Izraela na Gazu zasigurno nelegitimna upotreba sile.

Erkiner je naveo da su zapadne države Izraelu dale veliku toleranciju i komfor i da Izrael vidi da može raditi šta poželi.

Netanyahua izvesti pred MKS

Erkiner smatra da izraelskog premijera Benjamina Netanyahua treba izvesti pred Međunarodni krivični sud kao optuženika za ratne zločine u Pojasu Gaze. Dodao je da se odgovorni izraelski zvaničnici trebaju procesuirati za zločine na okupiranim palestinskim regijama.

Smatra da Izrael u Palestini čini oružane zločine po više tačaka Statuta Međunarodnog krivičnog suda.

“U članu 6 Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda postoji zločin genocida, a u članu 7 zločini protiv čovječnosti. Ubijanje, masovno uništavanje, deportacija stanovništva, napad na civilno društvo, uskraćivanje stanovništvu hrane i lijekova, teško uskraćivanje osnovnih prava. Sve je to u članu 7, stav 2 Rimskog statuta“, pojasnio je Erkiner.

Podsjetivši kako je Izrael napade na bolnice u Pojasu Gaze pravdao tvrdnjama da se koriste u vojne svrhe, profesor Erkiner je kazao da za to ne postoje dokazi i da je napad na bolnice apsolutno zabranjen Ženevskom konvencijom.

TRT Balkan / agencije