Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države posreduju između Izraela i Hamasa u postizanju primirja u Gazi i razmjene talaca i zarobljenika.    Foto: AA

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi izjavio je u srijedu da se nada sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze u narednih nekoliko dana.

"Nadamo se da će primirje biti postignuto u narednim danima kako bi počelo pravo olakšanje za ljude u Pojasu Gaze na svim poljima", rekao je Sisi u glavnom gradu Egipta, Kairu.

U nedjelju je američki predsjednik Joe Biden izjavio da se nada primirju u Gazi do sljedećeg ponedjeljka.

Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države posreduju između Izraela i Hamasa u postizanju primirja u Gazi i razmjene talaca i zarobljenika.

Hamas, za koji se vjeruje da drži više od 130 izraelskih talaca, zahtijeva prekid smrtonosne ofanzive Izraela u zamjenu za bilo kakav dogovor o razmjeni talaca i zarobljenika s Tel Avivom.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši gotovo 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije