Naglasio je predanost Egipta održavanju graničnog prijelaza Rafah operativnim i primanju humanitarne pomoći na aerodromu El-Arish, unatoč opetovanom izraelskom granatiranju na palestinskoj strani prijelaza.     Foto: Reuters Archive

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je u četvrtak da njegova zemlja aktivno radi na isporuci humanitarne pomoći u Pojas Gaze, koji je pod teškim izraelskim bombardiranjem i blokadom već 13 dana.

Obraćajući se na konferenciji za novinare u Kairu sa šefom UN-a Antoniom Guterresom, Shoukry je rekao da mirovni samit u egipatskoj prijestolnici zakazan za subotu ima za cilj postići međunarodni konsenzus za deeskalaciju situacije u Gazi, što bi u konačnici dovelo do prekida vatre i neprekinutog protoka humanitarne pomoći .

Naglasio je predanost Egipta održavanju graničnog prijelaza Rafah operativnim i primanju humanitarne pomoći na aerodromu El-Arish, unatoč opetovanom izraelskom granatiranju na palestinskoj strani prijelaza.

"Egipat jedva čeka ponovno otvoriti prijelaz Rafah, osloboditi rezervne kamione i osigurati kontinuirani i neprekinuti protok pomoći. Humanitarna pomoć mora biti dopuštena Gazi bez prekida", rekao je Shoukry, podvlačeći, kako "nema alternative povratku i palestinske i izraelske strane za pregovarački stol i uspostave neovisne palestinske države".

TRT Balkan / agencije